ELS MOVIMENTS DELS PARTITS
Crònica 29/06/2011

El Govern reobre la porta al PSC

Pere Martí
2 min
Un diàleg que ha tingut els seus alts i baixos El president de la Generalitat, Artur Mas, i el portaveu del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, es van reunir el 16 de juny  al despatx que el president té a la cambra per mirar de rebaixar la tensió entre les dues formacions i reconstruir el clima  de col·laboració que hi va haver durant el debat d'investidura.

BarcelonaEl dijous dia 16 juny, l'endemà que els indignats bloquegessin el Parlament, Joaquim Nadal es va reunir amb Artur Mas al despatx que el president té a la cambra. El ple estava debatent de pressupostos, els socialistes mostraven la cara més dura de l'oposició i es vivia el punt més tens de les relacions amb CiU. Feia pocs dies, el portaveu del Govern, Francesc Homs, havia titllat els socialistes de "botxins" dels pressupostos.

Els dos dirigents van coincidir que calia rebaixar la tensió i restablir el clima de confiança que es va viure durant el debat d'investidura, quan el PSC va facilitar la investidura de Mas amb una generosa abstenció. Després de la reunió, socialistes i convergents van iniciar un progressiu procés de desgel, que ha desembocat en l'acord per dividir en tres blocs la macrollei òmnibus, anunciat ahir pel Govern i ratificat en una reunió entre els grups parlamentaris convergent i socialista, encapçalats per Jordi Turull i Joaquim Nadal.

Tres noves lleis

Aquesta norma, que inicialment tenia més de 600 articles, quedarà dividida en tres lleis: la llei de simplificació, la llei d'agilitat i reestructuració de l'administració i la llei de promoció econòmica. I en queda fora el capítol audiovisual amb la reforma de la CCMA, com havien demanat els socialistes. En canvi, el Govern no ha accedit a segregar una quarta llei, la d'urbanisme, com també ha plantejat el PSC, però aquest entrebanc no impedirà l'acord. CiU i PSC també mantenen converses per pactar la llei electoral.

L'oferta global de diàleg formulada dilluns per l'executiva del PSC ha estat rebuda amb una certa cautela i prevenció al Palau de la Generalitat, sobretot fins que no es comenci a traduir en votacions al Parlament. De moment, recorden que ha estat el PP el que ha tret les castanyes del foc a CiU amb els pressupostos i, per tant, no veuen ni possible ni desitjable un canvi de parella parlamentària. En la roda de premsa posterior al consell executiu, Francesc Homs va donar la "benvinguda" a l'oferta del PSC i la va qualificar de "bones paraules", però de seguida va recordar que el PP ha tingut fins ara una actitud "més responsable" que el PSC pel seu suport als comptes. El portaveu també va voler subratllar que la divisió de la llei òmnibus no només era una petició del PSC, sinó que també ho havia demanat el PP i ERC. Tot i aquesta desconfiança, Homs va evitar qualsevol crítica al PSC mentre es dedicava també a refermar l'acord amb el PP. L'objectiu del Govern és bastir una política de "consensos polièdrics" que li permeti anar combinant diversos suports, incloent-hi el d'ERC, que ahir, per boca de Joan Puigcercós, es va oferir a donar suport als pressupostos per evitar que CiU els hagi de pactar amb els populars.

Però el Govern no vol foragitar el PP d'aquests "consensos polièdrics", malgrat que en els últims dies Alicia Sánchez-Camacho ha endurit el seu discurs coincidint amb l'acostament entre PSC i CiU. Tot i la tensió, el Govern no creu que els populars es desdiguin del suport als pressupostos.

stats