ENSENYAMENT
Crònica 24/07/2011

El Govern retalla a la meitat la creació de llars d'infants

La lletra petita dels pressupostos d'Ensenyament de la Generalitat, que es van aprovar dimecres, reflecteix una retallada del 50% en la previsió de noves places d'escola bressol i la desaparició d'alguns ajuts.

Sònia Sánchez
3 min
LLAR D'INFANTS A PUNT aL SETEMBRE L'escola bressol Les Baldufes, a Camós (Pla de l'Estany), és una de les últimes que s'han construït i entrarà en servei el curs que ve. Ahir la va inaugurar, enmig de l'alegria de grans i petits, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Barcelona.Malgrat que el nombre de naixements a Catalunya ha anat baixant de mica en mica des de la generació del baby boom del 2008, que el curs vinent arriba a P-3 després de generar no pocs problemes en el procés de preinscripció escolar, la quantitat de nounats ara es manté al voltant dels 84.000 nens, als quals s'havia arribat progressivament el 2007, segons dades de l'INE. Per això, l'oferta de places de llar d'infants (0-3 anys) havia augmentat en els darrers anys però la retallada ha esguerrat aquest increment. El pressupost d'Ensenyament per al 2011, aprovat dimecres al Parlament, ha reduït a la meitat la previsió de noves places de llars d'infants. Dels 6.400 llocs que es preveien crear el 2010 -tot i que a la pràctica se'n van fer 5.859-, el Govern ha passat a 3.200, baixant també de 100 a 53 la previsió de creació de noves escoles bressol. De fet, dels 100 nous centres previstos als comptes del 2010 en realitat només se'n van acabar fent 68.

L'any passat el 38% dels nens per als quals es va sol·licitar una plaça pública de llar d'infants no la va obtenir, segons explica la responsable d'escoles bressol de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Laura Colls. "Sempre fan falta places noves, perquè d'infants en continuen naixent cada any" i el nombre de places públiques sempre es queda curt, explica Colls. Els pares que no troben lloc a les escoles bressol públiques han d'acabar enviant els nens amb els "avis o, si són afortunats, d'algú altre del seu entorn que se'n pugui encarregar, perquè els preus de les llars d'infants privades són molt alts", diu.

I és que la retallada al pressupost d'Ensenyament es deixarà sentir amb força a la butxaca dels pares, i no només per als que tenen fills de menys de 3 anys. Als comptes del Govern no apareix cap partida destinada a subvencionar activitats extraescolars, escoles obertes ni la reutilització de llibres de text. Això vol dir que les AMPA de les escoles públiques hauran de rascar-se la butxaca per dur a terme activitats dels seus fills fora de l'horari lectiu, i més ara que s'elimina la sisena hora a l'educació primària i, en molts casos, caldrà omplir aquest temps amb activitats extraescolars.

Cap ajut per a extraescolars

Al pressupost del 2010 s'hi van preveure uns 50 milions per subven cionar aquests programes, in cloent-hi també l'assignació a 300 ajuntaments d'ajuts per a les escoles bressol de famílies amb poc recursos econòmics. Aquesta assignació és l'única que sobreviu -i es manté igual- en els comptes del 2011, però les altres tres partides han desaparegut. L'any passat es van donar ajuts per a 6.500 activitats extraescolars, 550 activitats d'escoles obertes i la reutilització de llibres de text en 1.600 escoles. Enguany en lloc d'això, la partida per a "beques i ajuts a l'estudi" preveu 2.200 subvencions a convivències escolars per a alumnes d'educació especial, 800 beques d'excel·lència a alumnes de 4t d'ESO i 600 ajuts per a pràctiques d'intercanvi en empreses estrangeres. Tot plegat, comptant l'assignació als consistoris, 26,7 milions, gairebé la meitat que l'any passat.

Així, les activitats d'escoles obertes d'aquest juliol i les que caldrà fer a molts centres a l'inici de setembre, abans que arrenqui el curs el dia 12, hauran de ser sufragades totalment pels pares, ja que no s'ha obert la convocatòria anual d'ajuts i, segons revelen els pressupostos, "ja no s'obrirà", tal com temia la presidenta de la Fapac, Imma Fuyà. Tot i que la Setmana Blanca instaurada a mitjans del 2010 per l'anterior conseller d'Educació, Ernest Maragall, per al curs 2010/11, va obligar a redistribuir 800.000 euros de la partida prevista als pressupostos de l'any 2010 per a ajuts a activitats extraescolars (que després van ser menys), l'eliminació d'aquesta setmana de vacances no seria prou motiu per justificar la desaparició dels ajuts, segons diu Fuyà. "Sempre hi ha hagut escoles obertes i activitats extraescolars, no són només per la Setmana Blanca", remarca. De fet, l'any 2009 -quan ni s'havia sentit a parlar de la Setmana Blanca- els pressupostos de la Generalitat preveien subvencionar més de 5.000 activitats extraescolars.

stats