LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 05/01/2012

El Govern retira el decret de les nòmines dels funcionaris

Ara
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va atribuir "l'error" de la retenció de l'IRPF.

BARCELONAEl govern de la Generalitat va aprovar en la reunió del consell executiu de dimarts la retirada del decret llei pel qual s'ajornava el pagament de la paga extraordinària de Nadal als funcionaris. Si bé l'executiu argumenta que ja no és necessari el decret perquè la nòmina va ser abonada totalment abans del 31 de desembre, la retirada esquivarà un possible dictamen advers del Consell de Garanties Estatutàries després que tota l'oposició, menys el PP, presentés un recurs per la polèmica de l'IRPF.

La retenció d'IRPF d'una paga que els treballadors públics encara no havien cobrat i que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va atribuir com un "error" seu, podria haver estat interpretat, segons els sindicats de la funció pública, com una apropiació indeguda i per aquest motiu el Govern ha decidit retirar el decret.

En el document que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el mateix Mas-Colell van adreçar ahir als grups parlamentaris es detalla que si s'ha retirat el decret és perquè la possibilitat d'ajornar un 20% de la paga de Nadal dels funcionaris que s'incloïa entre les mesures urgents de tresoreria al final no es va dur a terme gràcies a la modificació de la situació dels mercats financers, que van permetre a la Generalitat accedir a un crèdit per abonar la retribució completa. "El Govern no ha fet ús de la possibilitat d'ajornament prevista en el decret llei", argumenta el document remès al Parlament. La comunicació afegeix que el decret "no és susceptible de produir efectes per haver desaparegut l'objecte que el motivava".

L'oposició va portar el decret de pròrroga pressupostària al Consell de Garanties Estatutàries sota l'argument que l'article 64.1 de l'Estatut diu que el Govern no pot fer un decret llei, entre d'altres coses, sobre els pressupostos de la Generalitat. El 2010 es va fer la pròrroga a través d'una proposició de llei.

stats