ENSENYAMENT
Crònica 23/02/2012

El Govern revisarà els comptes dels instituts per evitar fallides

Ensenyament admet que ha hagut d'ajudar a pagar factures a més de 30 instituts aquest gener. A partir d'ara pagarà mensualment als centres i els revisarà els comptes cada tres mesos.

Sònia Sánchez
2 min

BARCELONA.La carta de la Junta Central de Directors de Secundària, que ahir va avançar l'ARA i que denunciava la situació econòmica preocupant de 135 instituts, 36 dels quals deien que no podien pagar factures, ja té una resposta del departament d'Ensenyament. Si fonts de la Junta es queixaven que havien sortit de la reunió amb el departament el 9 de febrer -quan li van entregar el seu escrit- sense cap solució, ahir, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va moure fitxa "per tranquil·litzar tots els centres, les famílies i l'alumnat". Rigau va anunciar que, a partir d'aquest 29 de febrer -el dia que cobraran la primera assignació del 2012-, el pagament de les despeses de funcionament dels centres de secundària serà mensualment, en lloc de cada tres mesos com fins ara.

A més, el departament revisarà trimestralment els comptes de tots els centres per detectar situacions difícils i poder ajudar els que ho necessitin. Amb aquesta revisió, els serveis territorials podran confirmar "si el centre té prou romanent" a la seva caixa per afrontar les despeses o no. La consellera va assegurar que "la majoria d'instituts tenen romanent" i va explicar que en aquells casos en què "s'hagi produït alguna despesa imprevista que hagi deixat el centre sense romanent", els serveis territorials d'ensenyament posarien aquests diners a disposició de l'institut, ja sigui com a avançament de la partida assignada al centre o amb fons propis del departament, en funció del tipus de despesa concreta. "Si hi ha una riuada, ho pagaria el departament, però si es trenca un vidre és una despesa del centre", va aclarir Rigau.

Han ajudat 33 centres a pagar

La consellera va admetre al gener els serveis territorials han hagut d'ajudar a pagar factures 33 instituts que "tenien tensions de tresoreria". Però va subratllar que, d'aquesta trentena, només tres estaven en "una situació crítica", dos per despeses relacionades amb la neteja.

Rigau va insistir a recordar que la partida pel funcionament de centres es va reduir un 10% en el pressupost de la Generalitat per al 2011, però que aquest 2012 s'ha congelat. La consellera, però, es va desentendre de l'acord "no oficial" que la Junta de Directors va assolir el 2006 amb el tripartit i que fixava una fórmula per determinar aquesta partida. Un càlcul que ja des del 2010 no es va complir.

stats