ELS COMPTES DE LA GENERALITAT
Crònica 30/04/2011

El Govern s'acosta a PP i ERC per acordar els pressupostos

àlex Font Manté
4 min
Mas-colell s'explica El conseller va voler Mostrar-se ahir més flexible: hi haurà retallades, però seran inferiors en sanitat, educació  i benestar social.

BarcelonaAndreu Mas-Colell va aconseguir ahir un prometedor acostament de posicions amb alguns dels partits de l'oposició per acordar els pròxims pressupostos de la Generalitat. Abans de reunir-se amb els grups, el conseller d'Economia va explicar les línies bàsiques dels comptes, que es poden resumir en dues dades.

La primera és el 70%. Aquest serà el pes que tindran les partides socials (departaments de Salut, Ensenyament i Benestar Social) en el pressupost del 2011. L'any passat, aquests tres departaments acumulaven un 67% del pressupost. Amb aquesta xifra, Mas-Colell va voler demostrar que el pes relatiu de les polítiques socials augmentarà i que, per tant, la retallada que patiran les partides seran inferiors a les de la resta.

La segona dada clau és el 2%. Mas-Colell ja havia explicat que la Generalitat incompliria l'objectiu establert per l'Estat (1,3%) i ahir va anunciar que el dèficit estarà "per sobre del 2%" quan s'acabi l'any. Tot i que no va voler donar més detalls -la dada final s'anunciarà quan es presentin els pressupostos-, el Govern té la intenció que el dèficit d'aquest any se situï a mig camí entre el 3,9% del 2010 i l'1,3% que la Generalitat s'ha compromès a tenir l'any que ve. Mas-Colell creu que els objectius de dèficit marcats aquest any per l'Estat són impossibles de complir sense transferències com la del fons de competitivitat i que una retallada progressiva serà més assumible. "Farem un esforç considerable, i el que volem és que d'aquí quinze mesos es pugui dir que vam complir els compromisos adquirits", va explicar Mas-Colell.

Una altra de les claus dels pressupostos que està elaborant el departament d'Economia serà una injecció de 2.200 milions d'euros a l'Institut Català de Finances (ICF) amb l'objectiu de facilitar el crèdit i els avals a les empreses que tinguin dificultats per obtenir-los de les entitats financeres.

Reacció dels partits

Els grups parlamentaris van rebre aquest primer esbós del pressupost de forma més positiva del que es podia esperar. Darrerament, la Generalitat ha fet un esforç per mostrar-se més flexible i dialogant i ahir els partits van correspondre amb la mateixa postura. Segurament que la proximitat de les eleccions municipals -que se celebren el 22 de maig- hi deu haver influït, però, sigui com sigui, l'acord per tirar endavant els pressupostos sembla ara més a la vora.

El PSC i ICV van ser els més distants amb la proposta del Govern, però tant el PP com ERC van mostrar-se més predisposats a recolzar els comptes. CiU té 62 escons al Parlament, i per tant només necessitaria que un d'aquests partits donés suport al projecte. Per si sol, el recolzament de SI o C's no permetria que el Govern aprovés els pressupostos.

Joan Puigcercós va ser un dels que ahir es va mostrar més receptiu amb la proposta de la Generalitat. El líder republicà va "saludar" la proposta de Mas-Colell d'augmentar fins a un 70% el pes de les polítiques socials en el global del pressupost, tot i que, evidentment, va marcar una mica les distàncies, perquè vol esperar a veure "com es materialitza" aquesta "declaració d'intencions". De totes maneres, Puigcercós considera que el punt de partida és positiu i que "a partir d'aquí ens asseurem a negociar".

Esquerra està a favor de la postura de Mas-Colell, que s'ha plantat quan des del govern espanyol se li ha exigit que ampliï les retallades o apugi els impostos per complir l'objectiu de dèficit. Els republicans defensen que Catalunya estableixi el seu propi objectiu de dèficit per a aquest any, i això és el que vol fer el Govern.

El Partit Popular, el tercer partit del Parlament -amb 18 diputats-, va demanar al Govern que faci "un esforç" per complir l'1,3% de dèficit marcat per l'Estat. Tot i així, Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del partit a Catalunya, va defensar que "la prioritat és que els catalans no hagin de pagar els errors i el malbaratament" tant del tripartit com del govern espanyol.

Una vegada més, però, els populars van voler marcar distàncies i van afirmar que esperaven conèixer més xifres a la trobada amb el conseller i que sortien de la reunió "amb més dubtes i més preocupació".

Oposició del PSC i ICV

El Partit Socialista, per la seva banda, ja va avançar ahir que de moment s'inclina per votar no als pressupostos. "El que veiem d'aquest Govern és que amb la mà esquerra retalla serveis públics i amb la dreta abaixa els impostos als més rics", va dir Rocío Martínez Sampere, portaveu adjunta del PSC. Sampere es va queixar que el conseller no va presentar el pressupost "tal com s'havia compromès" i que s'havia limitat a informar sobre "una qüestió genèrica i sense concrecions".

Els socialistes reclamen al conseller que expliqui "quines polítiques contra l'atur vol aplicar". Darrerament, la Generalitat s'ha defensat dient que el govern espanyol té la potestat principal en aquesta qüestió (una reforma com la del mercat laboral només la pot emprendre l'executiu central), però tant el president Mas com el conseller d'Ocupació, Francesc Xavier Mena, s'han compromès a reduir l'atur a la meitat durant aquesta legislatura.

El partit més crític amb l'esborrany de pressupostos va ser Iniciativa per Catalunya. Joan Boada, diputat de la formació, va explicar que el projecte actual "no serveix per lluitar contra la crisi perquè ens situa en un cercle infernal". Boada va deixar entreveure que el seu grup presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos.

stats