ENQUESTA A LES PORTES DEL 20-N
Crònica 14/10/2011

El Govern se sent segur en mans de Mas

El Govern veu el got mig buit en referència a l'enquesta de l'ARA, que el suspèn però aprova Artur Mas. Francesc Homs, el seu portaveu, considera els resultats com un "estímul" per seguir treballant.

Oriol March
3 min
Tensionant el partit per a la campanya Mas i Duran van congregar ahir els presidents comarcals de CDC i d'Unió a Bellaterra per tal d'insuflar-los ànims de cara a la campanya electoral, que ja s'acosta perillosament.

Barcelona.L'enquesta de l'ARA, que aprovava amb un 5,3 el president Artur Mas però que suspenia amb un 4,6 l'actuació global del Govern que encapçala i els seus consellers, va ser rebuda amb moderat optimisme al Palau de la Generalitat. "No ens ho prenem com una bona notícia, però sí que suposa un estímul per a nosaltres", va considerar ahir el portaveu de l'executiu, Francesc Homs. El secretari general de la Presidència va explicar que en fa una lectura més pròxima a l'autoexigència que no pas a "l'autobombo". "Ho hem de fer més bé", va ponderar el portaveu, sense voler aturar-se gaire sobre el fet que Mas aprovi la seva gestió a pesar d'un inici de legislatura complicat a causa dels ajustos pressupostaris.

Tanmateix, altres fonts consultades del Govern llegien l'enquesta des d'un altre punt de vista. "Per sobre del relat de l'executiu hi apareix el lideratge nítid del president", considerava l'entorn del president. Les mateixes fonts, fent especial èmfasi als reptes a què s'enfronta l'executiu -l'estira i arronsa amb els metges, les retallades sanitàries i la polèmica ja apagada sobre una hipotètica eliminació de la paga extra dels funcionaris-, jutgen com a molt bona la valoració de Mas, que és d'un 5,3 de mitjana. José Montilla, en el seu primer baròmetre de CEO com a president, va obtenir un 5,2 en un context econòmic bo. "És una dada que considerem molt positiva", indicaven des de Palau.

Les mateixes fonts apuntaven que els resultats de l'enquesta de GAPS per a l'ARA sobre la gestió de Mas entronquen amb la sensació que, segons la maquinària governamental, va traspuar al debat de política general. "Allà ja s'hi va veure el seu lideratge", consideren. El missatge, des de Palau, és clar: Mas és el pal de paller del Govern i això fa que resisteixi les envestides que arriben des de l'oposició aprofitant les vies d'aigua obertes per la gestió d'algunes conselleries.

La gestió dels consellers

Amb menys entusiasme, però amb ànim de veure el got mig ple és com veuen des del Govern el suspens que l'enquesta de l'ARA atorga als cinc consellers avaluats: Joana Ortega (vicepresidenta i consellera de Governació), Irene Rigau (Educació), Andreu Mas-Colell (Economia i Coneixement), Felip Puig (Interior) i Boi Ruiz (Salut). Precisament és aquest últim qui en surt més mal parat: els electors de totes les formacions de l'oposició el censuren i els de CiU l'aproven pels pèls amb un 5,2. "És un suspens global que no està gens malament", asseguren des del Govern, i donen especial valor al fet que el conseller de Salut -un dels tres independents que formen l'executiu de Mas- rebi el suport, encara que sigui escàs, dels electors nacionalistes.

Hi ha una dada de l'enquesta que cridava especialment l'atenció a Francesc Homs i a altres membres de la maquinària governamental: la severitat amb què els electors del PP -el partit amb qui més sintonia econòmica ha exhibit CiU al Parlament- jutja el govern de Mas. "No deixa de ser curiós", afirmava Homs. Fonts de l'executiu feien aquesta valoració del suspens de Puig: "Els d'esquerres el veuen autoritari, mentre que els del PP el jutgen independentista, i d'aquí ve el seu suspens. El que ens agrada és que els nostres l'aprovin bé".

Duran demana una reacció

En un acte al vespre a Bellaterra amb tots els presidents comarcals de CDC i d'Unió, el candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, va demanar als electors que el 20-N "reaccionin" per "donar ales als únics que defensen Catalunya de debò, és a dir, nosaltres" en vista que la majoria d'enquestes pronostiquen una dura pugna amb el PP per la segona posició a les generals.

Duran no se'n va estar de carregar contra una de les seves víctimes preferides, la candidata del PSC, Carme Chacón, a qui va retreure que critiqui els ajustos mentre que només ha rebaixat un 7% la despesa de Defensa. "Això és ser barroer", va considerar.

Mas va cridar els electors a votar CiU perquè Catalunya disposi d'una "força definitiva a Madrid" i per reforçar l'acció del Govern que ell mateix encapçala.

stats