Crònica 23/12/2011

El Govern suspèn per primer cop al CEO

La política de retallades no és compartida pels catalans, que per primer cop suspenen el Govern. La majoria li dóna marge per aplicar el programa, però per ara només l'electorat de CiU li valora la feina.

R. T.
2 min

BARCELONA.La mateixa nit del 20 de novembre, Artur Mas va afirmar que el resultat electoral de les espanyoles avalava l'acció de govern del seu executiu. Tanmateix, l'enquesta que ahir va presentar el director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Argelaguet, sobre la percepció de polítiques públiques no corrobora aquesta tesi. De fet, per primera vegada en aquest tipus de sondejos, l'ens públic suspèn el Govern, amb un ajustat 4,96.

Els votants de CiU són els únics que aproven la tasca de l'equip de Mas, atorgant-li un 5,78, mentre que els de la resta de partits li giren l'esquena. I, en preguntar pel pitjor del primer any de legislatura, gairebé la meitat de les respostes coincideixen a assenyalar les retallades. A l'hora de passar la tisora, a més, els enquestats blinden l'atenció sanitària com un àmbit a protegir, un dels principals motius de protesta durant aquest 2011. De fet, la sanitat ha passat de ser l'onzena preocupació dels ciutadans a la tercera, només per darrere de l'atur i l'economia. El nombre d'enquestats que la citen ha pujat del 7,2% al 25,6% en un any.

Gairebé la meitat dels catalans suspèn la tasca del Govern i, a l'hora de puntuar-ne els membres, la nota encara baixa més, fins al 4,49, però l'executiu encara té marge per remuntar. Segons va explicar Argelaguet, el primer any de legislatura és quan els governs apliquen les polítiques més impopulars, i es reserven les millors cartes per a quan s'acosta la revàlida de les eleccions. I Mas no ha esgotat la confiança, ja que, tot i que només un 3,2% dels enquestats afirma que està resolent els problemes del país, un 44,9% creu que sap com fer-ho però necessita temps -amb els votants d'ICV-EUiA com els que per sorpresa més hi confien des de l'oposició. Un percentatge superior al 42,3% defensa que no n'és capaç.

De la mateixa manera, els votants d'ERC són els que -sense arribar-lo a aprovar- fan més costat a l'executiu de Mas després dels mateixos electors de CiU i els que també comparativament el defensen com a més eficaç comparat amb l'Estat.

stats