LES MESURES ECONÒMIQUES DEL NOU GOVERN
Crònica 11/02/2011

El Govern ultima la supressió de l'impost de successions

Com el codi ètic o els 80 km/h, la supressió de l'impost de successions era una promesa insigne de CiU. Per presentar un primer llistat d'objectius assolits, el Govern es prepara per resoldre aquest tema.

Roger Tugas
2 min
El grup que lidera Alicia Sánchez-Camacho, el tercer de la cambra, guanyaria molts punts si permetés a CiU complir una de les seves propostes de bandera.

BarcelonaLa fotografia de CiU pactant amb el PP era una imatge que la federació havia evitat apropant-se prioritàriament al PSC en el debat d'investidura, el permís per facilitar l'endeutament de la Generalitat o la convocatòria de la cimera anticrisi. Tanmateix, sembla que no podrà fer el mateix per suprimir l'impost de successions, com havia promès reiteradament en campanya i com ha mantingut després de formar Govern. El PP apareix a l'horitzó com l'únic aliat possible.

En el Ple de dimecres, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell va defensar-ne l'eliminació davant de dues interpel·lacions, del PSC i d'ICV-EUiA, que en reclamaven el manteniment. Esquerra també li havia reclamat amb anterioritat que, si tanta necessitat té de reduir el dèficit, no prescindeixi d'un tribut que només paguen les rendes més altes i que el 2010 va aportar 400 milions d'euros. Li exigien ajornar el debat fins passada la crisi.

Tanmateix, per a Mas-Colell és una qüestió de coherència. No vol renunciar a aquesta promesa insigne de CiU durant la legislatura anterior i en campanya, ja que, segons ell, se'n ressentiria la "credibilitat" de l'executiu. Fonts del Govern van assegurar ahir a l'ARA que els tràmits per fer efectiva la mesura estan en marxa i que "aviat s'aplicarà". Malgrat tot, l'executiu ha desistit de suprimir l'impost de donacions, cosa que també incloïa el programa.

Si CiU ha fet d'aquesta proposta una reivindicació clau, els partits d'esquerres s'han conjurat per exigir-ne el manteniment malgrat que, quan governaven plegats, la rebaixa que hi van aplicar no va ser ben vista per tots els socis, per excessiva o limitada, i els va costar arribar a un punt comú. Ara, però, ho veuen com una oportunitat de contrastar dues maneres de legislar, la de la dreta i la de l'esquerra.

Ahir, la diputada del PSC, Rocío Martínez-Sempere va anunciar una moció al Parlament per frenar la supressió d'aquest impost. De fet, segons va recordar, actualment només 529 famílies paguen a Catalunya per les herències.

El PP amenaça de tirar pel dret

L'única formació que comparteix la proposta de CiU és el PP. Un dirigent conservador va admetre a l'ARA que els dos partits n'han parlat "tot i que encara no hi ha converses formals" per impulsar la mesura. Fins ara, sempre que es tocaven els impostos, es feia en el marc de les lleis d'acompanyament dels pressupostos. El PP, però, no està disposat a esperar fins que el Govern aprovi els comptes al juny i "si en dues o tres setmanes" no hi ha proposta de l'executiu, seran els conservadors els que presentin una moció pròpia per obligar CiU a posicionar-se. Ells també volen eliminar l'impost de donacions, però accepten que aquesta no és una "condició sine qua non " per arribar a un acord.

stats