CANVIS EXPRÉS
Crònica 27/08/2011

El Govern veu retallada l'autonomia financera

Pere Martí
3 min
La unitat del PSoe i el pp Els portaveus socialista, Juan A. Alonso, i popular, Soraya Sáenz de Santamaría, registrant junts la reforma de la Constitució ahir al Congrés.

BarcelonaEn un tuit matiner, el diputat de CiU al Congrés Carles Campuzano parlava ahir de "Loapa financera". A la Generalitat no volien anar tan enllà però reconeixien que els mals auguris que tenien s'han acomplert i, com la majoria de forces polítiques catalanes, veien la reforma constitucional pactada pel PP i el PSOE per limitar el dèficit com un retrocés per a l'autogovern. Només el PSC, per boca de Joaquim Nadal, hi veu una petita millora respecte al que s'havia anunciat inicialment.

L'acord, que es va tancar passades les dues de la matinada de divendres, no posa cap xifra a l'article 135 de la Constitució, que és el que serà modificat. Les xifres es deixen per a una llei orgànica que desenvoluparà l'article reformat i les bases de la qual també es van pactar. Aquesta llei, que s'haurà d'aprovar abans del 30 de juny del 2012, fixarà en el 0,4% del PIB el dèficit estructural màxim permès a l'Estat i a les comunitats autònomes. El 0,26% correspondrà a l'Estat i el 0,14% restant a les comunitats.

La Generalitat considera que l'acord és un autèntic "cavall de Troia" per al finançament de Catalunya, especialment la llei orgànica, que afecta de ple l'autonomia financera i consolida de facto la involució que hi ha hagut en els últims anys, segons van explicar ahir a l'ARA fons de l'executiu. El president de la Generalitat, Artur Mas, tornava ahir de les seves vacances a Menorca, i durant aquest cap de setmana està previst que analitzi la situació amb els seus col·laboradors més pròxims. L'executiva de CiU es reunirà dilluns i el Govern l'endemà. La posició dels nacionalistes en aquests moments està entre l'abstenció i el vot en contra. El vot afirmatiu sembla lluny, però no hi ha res decidit. Els partidaris del vot favorable recorden que aquesta reforma s'ha fet seguint les instruccions d'Europa i CiU sempre ha estat un partit europeista, però els partidaris del no recorden que no serveix de res ser europeista si Catalunya no disposa dels instruments per autogovernar-se com a país.

La reforma de la Constitució es votarà aquesta setmana que ve al Congrés i la llei orgànica a la pròxima legislatura. Aquest fet deixa una mica de marge a CiU, perquè dimarts haurà de fer un primer posicionament a la cambra baixa, però amb la llei confia tenir més influència a la pròxima legislatura si l'aritmètica li és favorable i pot incidir en el futur govern espanyol, probablement del PP.

Un referèndum el 20-N

De moment, Josep A. Duran i Lleida ja va avançar ahir que CiU no comparteix els percentatges que es volen fixar a la llei orgànica que marqui el sostre del dèficit. En una carta web força crítica publicada ahir, va lamentar les presses amb què el govern espanyol ha promogut la reforma de la carta magna i es va mostrar partidari d'aprovar la reforma mitjançant un referèndum el 20-N, aprofitant la celebració de les eleccions generals. L'opció del referèndum el PSOE i el PP la descarten, però CiU la juga perquè torna a posar el PSC a l'ull de l'huracà. Una vegada més, els nacionalistes volen tornar a evidenciar que els socialistes catalans estan sotmesos a la disciplina de vot del PSOE.

El PSC no ha vist aquesta reforma constitucional amb gaire entusiasme. Nadal va titllar-la ahir d'"insòlita i molt ràpida", però no va voler avançar el sentit del vot del seu partit, que es decidirà a l'executiva que també tindrà lloc dilluns. On sí que va carregar fort el portaveu socialista al Parlament va ser en el tema del referèndum, en què el busquen els convergents. Nadal va sostenir que fer un referèndum el mateix dia que unes generals és "difícilment compatible" amb la votació de la reforma la setmana que ve al Congrés.

En canvi, tant ERC com ICV també són partidaris del referèndum, una possibilitat que no podran forçar al Congrés, però que durant el tràmit de la reforma constitucional al Senat podria ser factible amb els vots de CiU i de l'Entesa, en què hi ha senadors del PSC, d'ERC i d'ICV. Joan Herrera va reiterar ahir la seva petició a la resta de partits catalans que signin la petició d'un referèndum, mentre acusava el PSOE i el PP d'haver trencat el pacte constitucional i d'esbiaixar la Constitució cap a la dreta. També va lamentar que fos un atac a l'autogovern.

Reforma inacceptable

Per la seva banda, Oriol Junqueras va remarcar que és "obvi" que s'ha d'aprovar per referèndum i va confirmar el vot contrari d'ERC a una reforma que "carregui a l'esquena dels catalans la limitació del deute", quan és l'Estat qui té més dèficit. Pel futur president republicà "és intolerable que, per complir un dèficit del 0,4% del PIB, qui hagi de fer més esforç hagi de ser Catalunya, i que en canvi, sigui l'Estat espanyol qui tingui més marge". ERC se sumarà a la proposta del PNB d'incloure el dret a decidir en la reforma.

stats