CRISI DE L'EURO
Crònica 08/03/2012

Grècia negocia contra rellotge amb els bancs per tancar el rescat

El govern grec ha de tancar avui el pacte amb el sector privat per condonar la meitat del seu deute. Ahir més de la meitat dels creditors ja havien acceptat l'acord, cosa que va donar tranquil·litat als mercats.

Laia Forès
2 min
Més de la meitat dels creditors ja havien acceptat el tracte ahir al vespre, però Atenes ha de convèncer avui els indecisos.

BRUSSEL·LESA les nou del vespre s'acaba el termini perquè el sector privat, principalment bancs i fons d'inversió, accepti l'oferta del govern grec per evitar un impagament massiu del seu deute. Perquè l'operació sigui un èxit i Grècia eviti la fallida, una majoria dels creditors han de perdonar el 53% del deute al país hel·lè. Però hi ha una condició: almenys s'han de sumar a l'acord tres quartes parts dels tenidors de deute (tot i que el govern grec vol que siguin el 90%). Ahir al vespre, més de la meitat dels creditors ja havien acceptat el tracte, però és una incògnita saber si avui les autoritats gregues seran capaces d'acabar de convèncer els inversors indecisos.

Davant les greus conseqüències que tindria per a l'euro un fracàs de les negociacions entre Atenes i els bancs per al segon rescat, el comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, va mostrar públicament ahir la seva confiança en l'èxit de l'acord. Si el sector privat accepta l'oferta grega, perdonaran al país hel·lè uns 107.000 milions d'euros a través d'un intercanvi de bons. En una entrevista al rotatiu francès Le Figaro , Rehn va dir que no dubtava d'un final feliç. "A partir de les informacions que hem recollit, el canvi de bons de deute hauria de desenvolupar-se sense dificultats, atès que l'operació segueix sent interessant per al sector privat des del punt de vista financer", va assegurar Rehn.

L'acord amb els creditors privats és una de les potes del rescat de Grècia. Els diners que perdonin els bancs se sumaran als crèdits que aportaran els socis de la moneda única per valor de 130.000 milions d'euros. Això sí, sense acord amb el sector privat, els governs europeus no donaran el sí definitiu al rescat.

Tranquil·litat en els mercats

Si dimarts els mercats europeus -i internacionals- es van enfonsar per la incertesa sobre la capacitat del govern hel·lè de tancar les negociacions amb el sector privat, ahir els mercats es van calmar en veure que, a poc a poc, els creditors acceptaven l'oferta grega. A l'espera del que pugui passar avui, l'Íbex-35 va tancar ahir amb una pèrdua mínima del 0,06%, fins als 8.161 punts. La prima de risc espanyola, el diferencial amb el bo alemany a deu anys, es va relaxar lleugerament, fins als 332 punts, tot i que continua per sobre de prima italiana (317 punts).

La reestructuració del deute grec per part dels creditors privats es traduirà en una condonació del deute que es farà gràcies a l'intercanvi dels bons grecs que tenen actualment els inversors per uns altres amb la meitat del valor inicial. Es calcula que les pèrdues econòmiques per als bancs arribaran al 75%, però almenys evitaran un impagament total i la fallida de Grècia, que tindria conseqüències molt negatives per a tota la zona euro.

stats