CRISI DEL DEUTE
Crònica 03/10/2011

Grècia no complirà amb el dèficit

L'executiu de Iorgos Papandreu confirma que no complirà l'objectiu de dèficit, que aquest any serà del 8,5% del PIB, per sobre del 7,6% fixat per la UE i l'FMI. Grècia prejubilarà 30.000 funcionaris.

Ignasi Pujol
2 min
Reunió extraordinària El vicepresident i ministre de Finances grec, Evangelos Venizelos, a la seva arribada al consell de ministres d'ahir a Atenes.

Barcelona.El govern grec es va reunir ahir en una sessió extraordinària per aprovar noves mesures per tractar de desbloquejar el sisè tram del rescat, que ascendeix a 8.000 milions d'euros.

Atenes va confirmar que no complirà els objectius de dèficit marcats per la troica (FMI, BCE i Comissió Europea), segons les dades anunciades pel ministre de Finances grec, Evangelos Venizelos. El dèficit arribarà al 8,5% del producte interior brut (PIB) per al 2011, molt per sobre del 7,6% fixat com a límit per l'FMI i la UE. Per al 2012, les previsions apunten a un dèficit del 6,8%, davant del 6,5% exigit per la troica.

"Queden tres mesos crítics perquè finalitzi l'any, i la xifra estimada del 8,5% de dèficit del PIB es pot aconseguir si l'Estat i els ciutadans responen adequadament", va assegurar Venizelos en un comunicat. El consell de ministres extraordinari va aprovar mesures addicionals d'austeritat -encara per concretar- per estalviar 6.600 milions d'euros entre el 2011 i el 2012.

L'executiu liderat per Iorgos Papandreu també va acordar enviar a "la reserva" 30.000 funcionaris que superen els 60 anys, als quals podrà acomiadar d'aquí un any, cosa que a la pràctica suposa una prejubilació. L'objectiu és reduir un 30% el nombre de treballadors dels ministeris. Grècia s'ha compromès a suprimir 150.000 llocs de treball públics fins al 2015. Aquests 30.000 funcionaris que ara ha anunciat el govern són el primer pas.

Més incertesa

L'anunci d'ahir afegeix incertesa a la situació política i econòmica a Grècia, molt castigada ja per les diferents mesures que ha hagut de prendre el govern socialista per evitar la fallida del país, que tindria conseqüències difícils de calcular per a Grècia i per a tota la UE. Els sindicats majoritaris grecs han convocat una vaga general de 24 hores per a dimecres vinent.

Grècia té una taxa d'atur del 16,3%, però els economistes preveuen que el nombre d'aturats, que ha augmentat un 36% durant l'últim any, seguirà augmentant durant els mesos vinents. A més, el PIB caurà aquest any un 5,5%, i no el 3,8% pronosticat. Per a l'any que ve, la contracció se situarà previsiblement en un 2%. El ministeri de Finances calcula que el 2012 hi haurà un superàvit primari, sense comptar les obligacions de pagaments dels préstecs, de 3.200 milions d'euros, equivalents a un 1,5% del PIB.

Aquestes dades són la base del pressupost estatal projectat per al 2012 que es tramitarà avui al Parlament per al seu estudi i posterior votació, prevista a finals de mes. "Les xifres fiscals bàsiques per als pressupostos del 2012, com els punts que tanquen els pressupostos del 2011, es van discutir extensament amb la troica, tant abans d'arribar a Atenes com durant la seva estada", assenyala el comunicat.

L'anunci d'ahir va arribar després d'una setmana de negociacions entre les autoritats gregues i els inspectors de la troica, que han d'elaborar un informe del qual depèn que la resta de socis de la zona euro decideixin -segurament el 13 d'octubre- concedir a Grècia els 8.000 milions d'euros que necessita per evitar la fallida.

D'altra banda, el primer ministre britànic, David Cameron, va alertar ahir que la crisi a la zona euro és "una amenaça per a l'economia mundial".

stats