LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 22/10/2011

Grècia no pagarà el 50% del deute

La UE debat augmentar substancialment l'aportació del sector privat al rescat de Grècia. Els líders celebraran demà una cimera però no hi haurà acords definitius fins la setmana que ve.

Laia Forès
3 min
"IMATGE DESASTROSA" Jean-Claude Juncker, A l'esquerra, va dir ahir  que la imatge que està oferint La UE en aquesta crisi és "desastrosa".

BRUSSEL·LESCada vegada pren més força la idea que els bancs hauran de pagar la meitat de la factura del rescat de Grècia. Segons l'acord del juliol, el sector privat s'havia de fer càrrec del 21% de la nova ajuda, però Alemanya considera aquesta xifra insuficient i es podria dir que ja ha quedat desfasada. Berlín ha fet tanta pressió que la xifra que van debatre ahir els ministres de Finances de la zona euro, reunits a Brussel·les, és d'entre el 50% i el 55%, tot i que algunes fonts l'eleven fins al 60%. Segons el diari francèsLes Echos, els creditors del deute grec també han acordat acceptar aquest elevat nivell d'impagament.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va admetre ahir que l'impagament serà superior al 21% però no va confirmar cap altre número. En qualsevol cas, si els bancs han d'acceptar que Grècia no pagui la meitat dels seus deutes, França serà el soci més perjudicat perquè els seus bancs són els més exposats al deute hel·lè. Per això el ministre d'Economia francès, François Baroin, es resisteix a acceptar un percentatge tan elevat. Els ministres europeus no van arribar ahir a cap acord en aquest punt i el més probable és que la discussió es traslladi a la cimera de líders europeus de demà.

Enfrontament

La participació del sector privat en el segon rescat de Grècia és un dels punts de fricció entre Alemanya i França. Les divergències entre els dos països han fet que la UE ajorni fins dimecres que ve els acords per posar fi a la crisi del deute. Els caps d'estat i de govern celebraran un nou Consell Europeu per tancar el segon rescat de Grècia i la recapitalització de la banca. Merkel volia cancel·lar la cimera de demà davant el risc que suposaria un fracàs, però el president del Consell, Herman van Rompuy, s'hi va negar. Així doncs, avui hi haurà una nova reunió de ministres d'Economia, demà la cimera, i dimecres, trobada dels líders.

El desacord és tan evident que el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va dir ahir que la imatge que està oferint la UE és "desastrosa". L'únic que van aprovar ahir els ministres de la moneda única va ser el lliurament dels 8.000 milions d'euros per a Grècia pendents encara del primer rescat. Ara només cal que el Fons Monetari Internacional hi doni el vistiplau definitiu perquè Atenes rebi un nou xec, imprescindible per no fer fallida.

A la cimera de demà no s'esperen acords definitius, però els països de la UE podrien demanar mesures addicionals a Espanya, segons el que es desprèn de l'esborrany de les conclusions de la reunió. En el document, els Vint-i-set expressen la satisfacció pels "compromisos específics" que han fet Espanya i Itàlia. La frase és ambigua i es podria referir a les mesures que ja ha s'han pres o a nous compromisos pendents de fer-se públics.

Més reformes

De fet, ahir la Comissió Europea va demanar més reformes a Itàlia, una petició que reforça la idea que també se'n podrien demanar al govern espanyol, cosa que la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va negar taxativament. Quan va acabar la reunió, la vicepresidenta econòmica va destacar que ara del que es tracta és de prendre mesures per posar fi a la crisi del deute i evitar el contagi de la situació grega a altres economies. "Tot el que estem fent és per intentar evitar el contagi. El que més contagia és un malalt que no està curat", va apuntar Salgado.

Una altra de les qüestions que més preocupa a Espanya és la hipotètica rebaixa del valor del deute espanyol per calcular la recapitalització de la banca. Diverses fonts apunten que s'aplicarà una rebaixa segons els preus de mercat, que seria de prop del 5%.

stats