EL FUTUR DE L'EUROZONA
Crònica 07/07/2011

Grècia és el principal escull per a la recuperació

La nova directora de l'FMI, Christine Lagarde, adverteix que la recuperació global és desigual i està amenaçada per la crisi del deute sobirà, l'atur en els països avançats i la inflació en els emergents.

Núria Ferragutcasas
2 min
Grècia és el principal escull per a la recuperació

WASHINGTON.No hi ha temps per a les vacances d'estiu. La flamant directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, va assegurar ahir que hi ha "moltes qüestions que cal abordar i que no poden esperar". Els problemes d'Europa i dels Estats Units, així com els enormes fluxos de capital que reben els mercats emergents, que creen pressions inflacionistes a diferents països, són les dues principals preocupacions de Lagarde i el seu equip.

L'exministra de Finances francesa, que ahir va fer la seva primera roda de premsa, va explicar que l'economia global es recupera de la crisi financera però que ho fa de manera desigual. A més, aquesta millora és fràgil si es tenen en compte els alts percentatges d'atur que tenen alguns països. "Encara queda molt per fer", va assegurar. En la seva primera roda de premsa després de substituir el seu compatriota Dominique Strauss-Kahn al capdavant de l'organització internacional, Lagarde va advertir que els riscos associats al deute sobirà representen una de les principals amenaces per a la recuperació econòmica. "La qüestió del deute sobirà afecta totes les economies avançades, des del Japó als Estats Units, tot i que es concentren clarament a la zona euro", va dir.

Lagarde va anunciar que la junta directiva de l'institució es reunirà demà per decidir sobre els 3.300 milions d'euros que l'FMI ha d'aportar en el cinquè tram d'ajuda a Grècia. A les preguntes dels periodistes sobre el drama grec, Lagarde només va afirmar que espera que els partits polítics s'uneixin pel bé de l'interès nacional: "Espero que s'inspirin en les decisions de gran coratge que han pres els polítics d'Irlanda i de Portugal".

Credibilitat

La nova directora gerent de l'FMI també va explicar que posarà èmfasi en la gran connexió que existeix entre les diferents economies, procurarà millorar la credibilitat del Fons. D'altra banda, també va dir que respondrà a les peticions dels països emergents, que volen guanyar més poder a l'organització monetària en detriment d'Europa i els EUA, les grans dominadores. Lagarde creu que les quotes de la institució han de reflectir més bé la nova situació econòmica al món.

Christine Lagarde va assegurar que "treballarà en equip" i que serà més "inclusiva" que el seu antecessor. La política francesa es va mostrar segura i còmoda en el seu nou paper durant tota la roda de premsa. Sobre les crítiques que ha rebut pel fet que una advocada i no economista lideri la institució, Lagarde va etzibar: "No tots els directors d'orquestra saben tocar el piano, el violí i el violoncel, el més important és que dirigeixin bé".

stats