VEXACIÓ A UN CATALANOPARLANT
Crònica 31/01/2012

La Guàrdia Civil no investiga l'agressió lingüística al Prat

El cas de la vexació lingüística a l'aeroport del Prat no serà investigat com a tal sinó com una simple alteració de l'ordre públic. I l'Estat no s'hi referirà fins que s'aclareixin responsabilitats.

Roger Tugas
2 min
La Guàrdia Civil no investiga l'agressió lingüística al Prat

BARCELONA.Divendres un advocat va denunciar que dos agents de la Guàrdia Civil l'havien agredit a l'aeroport del Prat per haver-los respost en català i ahir ja hi havia oberta una investigació interna per aclarir responsabilitats. Tanmateix, segons van informar a l'ARA, l'objecte principal d'aquesta investigació no és la vexació lingüística, sinó que afirmen que "el problema [el denunciant] el va tenir amb un vigilant de seguretat que va demanar auxili a la Guàrdia Civil". L'advocat ja va explicar el dia dels fets que els agents el van denunciar a ell per cobrir-se les espatlles just després de veure que trucava als Mossos per denunciar l'agressió que acabava de patir en una sala annexa al control d'equipatges.

Segons l'informe de la Guàrdia Civil, "el denunciat en accedir al filtre de seguretat [...] no està conforme amb la normativa de seguretat aèria, [...] motiu pel qual insulta el vigilant de seguretat; així mateix es nega a identificar-se davant els agents actuants, insultant i mostrant menyspreu cap a la institució". I aquesta és la versió que sustenta la investigació del cos, que no fa cap referència a cap qüestió lingüística. Una possibilitat que ja contemplava l'agredit, que espera que les càmeres de seguretat la desmenteixin.

Un informe, a més, que de moment no qüestiona el govern central. Des del ministeri de l'Interior, dirigit pel català Jorge Fernández Díaz, eviten valorar el cas concret perquè entenen que la Guàrdia Civil ha d'acabar la investigació, però afirmen que el seu equip serà sensible "a tots els drets socials", sobretot "tenint un ministre de la terra que sap la importància d'una llengua també oficial com el català". La delegada de l'executiu espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, tampoc vol referir-s'hi encara i prefereix esperar també que conclogui la investigació.

Les altres reaccions polítiques

La delegació del govern central precisament va rebre al matí la visita dels tres diputats d'ERC a Madrid, capitanejats per Joan Tardà, i dels tres de SI al Parlament acompanyats d'una vintena de simpatitzants. Volien reunir-se amb Llanos de Luna per denunciar l'agressió lingüística però es van trobar amb un funcionari i un guàrdia civil que els van impedir l'entrada. Tardà, indignat, va cridar a la "rebel·lia de la ciutadania".

Tanmateix, l'ofensiva política no acabarà i remourà tots els nivells. Els eurodiputats de CiU, Ramon Tremosa, i d'ICV, Raül Romeva, preparen una pregunta a la Comissió Europea que esperen que rebi el màxim de suports possibles. Al Congrés dels Diputats Tardà preguntarà per l'assumpte a Fernández Díaz, com també ho faran els diputats de CiU Jordi Jané i d'ICV-EUiA Joan Coscubiela. Finalment, pel que fa al Parlament, tant els ecosocialistes com ERC i SI demanaran la compareixença de Llanos de Luna. El diputat d'ICV Jaume Bosch també pregunta al departament d'Interior si farà gestions davant de Madrid. Fonts del Govern van confirmar a l'ARA que efectivament ja s'han interessat pel cas i han reclamat que, si cal, es prenguin mesures.

stats