CORRUPCIÓ EL GENDRE DEL REI
Crònica 25/02/2012

Guia per seguir un afer penal complex

Olga Tubau
2 min
La sala on declararà Iñaki Urdangarin està presidida per un retrat del rei.

ADVOCADA PENALISTAEl cas pel qual, de moment, s'imputa Urdangarin és històric per la rellevància del personatge, però en l'aspecte penal té complicacions que auguren un procés llarg.

Què significa estar imputat en un procés penal?

El procés penal es divideix en dues fases: la d'instrucció (en la qual un jutge investiga uns fets que aparentment són delictius) i la de judici oral, en què un tribunal jutjarà les persones acusades. Només s'arriba al judici si la instrucció determina, amb indicis racionals, que hi ha motius fonamentats per jutjar els imputats. La imputació la realitza el jutge d'instrucció quan s'atribueix a una persona la participació en un fet delictiu, sobre una sospita raonable, que s'ha de despendre de la investigació. La imputació determina que la persona contra qui hi ha indicis delictius adquireixi la condició de part en el procés i que comenci a exercitar el seu dret a la defensa nomenant un advocat que participarà en totes les diligències que practiqui el jutge d'instrucció.

Què passa quan es produeix la imputació?

Quan es produeix la imputació, el jutge cita l'imputat perquè declari respecte als fets delictius, i li dóna l'oportunitat d'oferir les explicacions que estimi pertinents i de rebatre les imputacions. L'imputat té el dret de no declarar i de no confessar-se culpable. La decisió de declarar o no s'adopta una vegada l'advocat defensor ha estudiat el cas, i aquesta decisió depèn de factors diversos. Aquesta primera compareixença d'Urdangarin davant del jutge es produeix perquè s'ha determinat l'existència d'indicis delictius contra ell i per prendre-li declaració.

Quins delictes s'imputen a Urdangarin?

La interlocutòria que acorda la imputació estableix que se li prendrà declaració en relació a uns negocis en què ell, com a persona física o en nom de persones jurídiques, ha rebut fons públics; en relació a si es van executar els encàrrecs cobrats, i al tractament fiscal que ha donat a aquestes percepcions econòmiques. Indiciàriament, estem davant de fets constitutius de delicte de malbaratament de diners públics i de delicte fiscal, sense que se'n descartin altres, com els de falsedat documental i tràfic d'influències.

Quan se sabrà si se'l jutja?

La complexitat dels fets i el nombre de persones imputades comportarà que la instrucció sigui llarga, i fins que no acabi no es podrà saber si les sospites inicials que han comportat la imputació s'han confirmat amb indicis fonamentats. Si és així, s'obrirà contra ell el judici oral, i si no, s'arxivarà la causa al seu favor.

Ser imputat implica directament ser culpable?

Només és culpable un condemnat amb sentència ferma. El dret constitucional a la presumpció d'innocència empara els ciutadans en fase d'instrucció i de judici. És el dret a rebre la consideració processal que no s'és culpable. Aquest dret comporta que la càrrega de la prova correspongui exclusivament a les acusacions, que no es pugui exigir a l'acusat que demostri la seva innocència i que el tribunal només dicti sentència condemnatòria si en el judici s'ha practicat prova de càrrec que acrediti la culpabilitat. Una societat madura democràticament ha de respectar aquest dret, cosa que no ha passat en el cas del duc i que no passa amb molts altres ciutadans implicats en processos penals.

stats