REUNIONS DE L'FMI I EL BANC MUNDIAL
Crònica 22/04/2012

De Guindos: "El G-20 i l'FMI ens donen suport amb YPF"

El G-20 i l'FMI van mostrar solidaritat amb Espanya respecte a l'expropiació d'YPF amb una crítica general al proteccionisme i, segons De Guindos, també van donar suport a les reformes estructurals.

Núria Ferragutcasas
2 min
De Guindos: "El G-20 i l'FMI ens donen suport amb YPF"

WASHINGTONEl govern espanyol va denunciar ahir l'expropiació argentina del 51% de la petroliera YPF a Repsol en les reunions de primavera del Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Mundial. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar que les dues organitzacions internacionals i també els membres del G-20 van donar el seu suport a Espanya i va reiterar que el govern de Mariano Rajoy prendrà totes les mesures necessàries per exercir pressió.

En roda de premsa, De Guindos va acusar l'Argentina de perjudicar l'estabilitat econòmica mundial amb la seva decisió. "És una decisió negativa, que viola els principis bàsics dels drets de propietat i seguretat jurídica", va dir el ministre, que va advertir que l'economia argentina serà la que sortirà més mal parada pels efectes de l'expropiació. De Guindos va coincidir amb el seu homòleg argentí, Hernán Lorenzino, a la trobada dels països membres de l'FMI, però no van mantenir cap contacte. Sobre possibles represàlies a l'Argentina, a través del Banc Mundial o el Banc Interamericà de Desenvolupament, De Guindos no va voler concretar cap acció i va reiterar que "es prendran totes les mesures legals necessàries".

Sensacions positives

D'altra banda, el ministre va explicar que se'n va de Washington amb una "percepció general de suport" de la comunitat internacional a les polítiques fiscals i reformes estructurals del govern espanyol. De Guindos va mantenir ahir una reunió amb el secretari d'Economia dels EUA, Timothy Geithner. Segons el ministre, el govern d'Obama aprova l'estratègia econòmica espanyola i creu que polítiques com la reforma del mercat laboral acabaran beneficiant el país.

El ministre d'Economia també es va referir a les perspectives econòmiques per a Espanya de l'FMI. La institució financera preveu una contracció d'un 1,8% de l'economia espanyola per a aquest any. "La percepció que hi ha és que la caiguda d'activitat pot ser més profunda del que s'havia previst", va lamentar. De Guindos és partidari de reduir la velocitat dels ajustos fiscals per aconseguir que no afectin negativament el creixement.

D'altra banda, De Guindos també va parlar de la situació del sistema bancari espanyol. "El govern no crearà res, ni un banc bo ni un de dolent", va dir el ministre fent referència al procés de sanejament d'actius immobiliaris dels bancs. A més, va aclarir que no hi haurà ajudes públiques de cap tipus.

A finals d'aquest mes el govern espanyol presentarà el programa d'estabilitat i de reformes d'Espanya a la Unió Europea. "Hi ha una sensació positiva sobre les mesures adoptades per Espanya", va explicar De Guindos.

stats