Crònica 08/03/2012

De Guindos anuncia una rebaixa de la inversió pública del 40%

Oriol March
2 min

BARCELONA.Un 40%. Aquest és el percentatge en què es veurà reduïda la inversió pública del govern espanyol al llarg del 2012, segons va avançar ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en la sessió de control al Congrés dels Diputats. Per justificar aquesta mossegada pressupostària, De Guindos va posar el retrovisor: "Hi ha la necessitat de compensar la falta de responsabilitat del PSOE". El ministre d'Economia, com ja havia remarcat en altres intervencions, va quantificar en un 11,5% la reducció de la despesa pública en consum prevista per a aquest any. Unes mesures encaminades a seguir amb la gran retallada de 29.000 milions d'euros que prepara Mariano Rajoy per complir amb els objectius de dèficit marcats.

Els pressupostos del 2011, els últims elaborats per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, ja preveien una caiguda del 30% en l'apartat de la inversió pública. Una dada que va situar la despesa en infraestructures en un 2,4% del PIB espanyol, unes dècimes menys que el 3% històricament estipulat com a barrera infranquejable per estimular el creixement econòmic.

De fet, la gran majoria de comptes de les comunitats autònomes preveuen fortes davallades en aquest apartat de cara al 2012. Això provoca una caiguda notable en la inversió en obra pública, que cau entre el 13% i prop d'un 30% en funció de cada territori de l'Estat.

El Govern demana prioritzar

L'anunci de De Guindos va fer que al Govern s'encengués algun llum de prevenció. "Fóra bo que l'executiu espanyol prioritzés les obres que tria tirar endavant en aquest context de davallada de la inversió pública", asseguraven ahir a l'ARA fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, que comanda Lluís Recoder.

Les mateixes fonts insten Rajoy a posar les infraestructures amb més retorn econòmic als primers llocs de la llista. "És a dir, que es tinguin especialment en compte els accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona [amb els quals la ministra de Foment, Ana Pastor, va comprometre's mínimament aquest dilluns] i el corredor mediterrani", argumenten des de la conselleria.

Pastor, responent a una pregunta de Pere Macias (CiU), va considerar ahir que aquesta infraestructura és "prioritària" i que aquest qualificatiu tindrà el seu reflex pressupostari. Malgrat tot, també va lloar les virtuts del corredor central. Una seqüència habitual.

stats