EL GOVERN DE RAJOY
Crònica 23/12/2011

De Guindos llança un missatge de confiança per revifar l'economia

Luis de Guindos i Cristóbal Montoro tenen els papers repartits en l'equip econòmic. El primer prendrà mesures estratègiques de fons i cuidarà els sectors productius. El segon retallarà amb "reformes".

Ferran Casas
3 min
Luis de Guindos, ahir, amb la cartera de ministre d'Economia. El traspàs li van fer Elena Salgado, Miguel Sebastián i Cristina Garmendia, dels quals assumeix competències.

MADRID.El nou ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va voler estrenar ahir amb un missatge en positiu perquè, segons va dir, Espanya farà com sempre i "prendrà les decisions correctes". La presa de possessió de l'exsecretari d'estat (i també expresident de Lehman Brothers a Espanya) va provocar ahir expectació i un cert optimisme entre els agents socials -com ara el líder de la patronal espanyola, Joan Rosell- que van acudir a l'acte.

Davant d'un centenar d'alts càrrecs, dirigents del PP, amics, coneguts i saludats que sovintegen als actes protocol·laris d'aquest tipus De Guindos va llançar un missatge de confiança en el futur.

El ministre va admetre que Espanya viu "crisis múltiples" però les afronta amb "tranquil·litat". Sí que va assegurar, però, que és urgent una reforma del mercat de treball i del sistema financer. Tot perquè l'economia sigui "més competitiva" i per fer realitat l'equació de "com més creixement, més ocupació". De Guindos va ser cortès amb la seva predecessora, Elena Salgado, i li va reconèixer que havia "ballat amb la més lletja".

El creixement de l'economia, que ara es troba sota mínims, serà el gran repte. Ell ho té clar, i els seus interlocutors també. El president de la CEOE, per exemple, explicava a l'ARA que ja ha parlat amb De Guindos i que la seva prioritat és "buscar ingressos per seguir pagant". Rosell no només assumeix sinó que també avala el repartiment de papers entre De Guindos, al capdavant de la macroeconomia i l'activació del teixit productiu, i Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda i Administracions Públiques. Amb De Guindos, igual que després en la presa de possessió de Montoro, hi havia Rosell i el secretari general de la CEOE, José María Lacasa. També el president de l'Associació Espanyola de la Banca, Miguel Martín. Ni rastre dels sindicats.

Les "reformes" de Montoro

Rosell explicava a qui el volia escoltar que si a un li tocava reanimar el cadàver, a l'altre li tocaria retallar i contenir la despesa. Aquest és el joc, malgrat que Montoro usava l'eufemisme "reformes" mentre feia vots perquè l'Estat sigui "una catapulta per recuperar el creixement".

Per evitar interferències i guerres entre De Guindos i Montoro, i atès que cap dels dos és vicepresident, Rajoy presidirà la comissió delegada d'Assumptes Econòmics. El BOE va publicar ahir la reordenació i distribució de secretaries d'estat (al consell de ministres d'avui ja hi haurà algun nomenament) atenent al programa del PP i al criteri "racionalitzador". Va quedar clar el repartiment de papers. Montoro assumeix antigues competències d'Economia i Administracions Públiques, mentre que De Guindos reté el gruix d'Economia, el dissolt ministeri de Ciència i algunes d'Indústria.

Montoro tindrà tres secretaries d'estat: Hisenda, que s'encarregarà dels assumptes tributaris; Pressupostos i Despesa, i Administració Pública. L'última suma les competències de l'antic ministeri del ram i integra (i degrada) les secretaries d'estat de Funció Pública i d'Administracions Territorials. El PP considera que l'estat autonòmic ja no té recorregut un cop aprovats els estatuts de "segona generació", i que ara cal coordinar-lo i recentralitzar alguns temes i no transferir o desplegar res més. Per això menysté l'antic ministeri. Montoro es limitarà a buscar fórmules perquè les autonomies i els ajuntaments gastin menys, molt menys.

De Guindos tindrà també tres secretaries d'estat: la d'Economia i Suport a l'Empresa, la de Comerç, i la d'Investigació, Desenvolupament i Innovació. Mariano Rajoy no parla, però el BOE ho fa amb eloqüència sobre els seus plans.

stats