REORDENACIÓ BANCÀRIA
Crònica 16/01/2012

De Guindos vol una fusió entre CaixaBank i Bankia

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha donat el vistiplau a la integració entre CaixaBank i Bankia. La Generalitat centra els seus esforços a retenir el centre de decisió a Catalunya.

Ara
2 min
El president de CaixaBank, Isidre Fainé, lidera  la negociació amb Bankia.

BARCELONAEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit des del seu nomenament que una de les seves prioritats serà continuar amb la reordenació del mapa financer a Espanya i ha pronosticat una nova onada de fusions. Sembla que la primera gran operació podria començar a perfilar-se en qüestió de setmanes.

Es tracta de la fusió entre CaixaBank i Bankia, que ja comptaria amb el vistiplau del govern espanyol i la Generalitat, segons va publicar ahir La Vanguardia . Bankia, presidida per l'exministre d'Economia del PP Rodrigo Rato, és tècnicament l'entitat de més dimensió per volum d'actius, però manté una elevada exposició immobiliària i ja s'ha vist obligada a deixar caure Banc de València -intervingut pel FROB- per la seva incapacitat de capitalitzar el banc valencià. Així, CaixaBank, és l'entitat que lidera l'operació, que donaria lloc a un autèntic gegant financer.

No és el primer intent

Aquesta integració ja s'ha intentat en ocasions anteriors -la darrera no fa gaires mesos-, però ha fracassat per diferències polítiques. Segons informa el rotatiu, el cost de l'operació oscil·laria entre els 10.000 i els 25.000 milions d'euros.

El departament d'Economia i Coneixement estaria esperant ja la proposta formal del banc presidit per Isidre Fainé. El conseller Andreu Mas-Colell, de la mateixa manera que el seu antecessor, Antoni Castells, està intensificant els esforços per tractar de mantenir a Catalunya els centres de decisió de les entitats fusionades. No ha estat possible en el cas de Caixa Laietana -integrada a Bankia- ni de Caixa Pagès -que forma part de Banco Mare Nostrum-, i sembla molt complicat en els casos de Catalunya Caixa i Unnim, controlades pel FROB. La primera interessa al BBVA per guanyar quota de mercat a Catalunya, una de les seves assignatures pendents, i la segona podria caure en l'òrbita del Popular o d'Ibercaja.

La Generalitat va intentar l'any passat involucrar La Caixa i Banc Sabadell en el rescat d'Unnim i Catalunya Caixa, respectivament, però aquestes opcions ja no estan sobre la taula. La Caixa estaria interessada a guanyar pes fora de Catalunya i el Sabadell està ara plenament concentrat en la integració de la CAM, adjudicada pel FROB fa unes setmanes.

De Guindos va anunciar en una entrevista al Financial Times la necessitat de provisions de fins a 50.000 milions d'euros més. La clau per entendre la urgència que el ministre d'Economia vol imprimir a la segona onada de fusions bancàries és la recent injecció de liquiditat del Banc Central Europeu (BCE), juntament amb una altra que preveu realitzar al febrer.

Baló d'oxigen

Això dóna, segons De Guindos, uns sis mesos de marge per afrontar d'una manera més o menys tranquil·la la recta final de la reestructuració del sistema financer espanyol, sense l'obligació de recórrer als tensionats mercats exteriors.

No obstant, aquest oasi enmig del desert podria desaparèixer si es compliquen els problemes de Grècia per fer front als seus venciments de deute.

stats