Crònica 30/12/2011

Harry Cheng : "Vivim en un caos però volem trobar-hi un ordre"

Llistes Com cada final d'any, és el moment de fer una llista carregada de bons propòsits. Amb aquesta idea tan simple, fer llistes, Harry Cheng (Kobe, Japó, 1971) ha creat la guia de viatges 'Been there done that'. Hi he estat, ho he fet

Elisenda Roca
3 min
Harry Cheng, que viu a l'Índia, s'ha inventat les guies BTDT, que ofereixen tot tipus de llistes. Ara ha sortit la de Barcelona.

BTDT s'edita per primer cop a escala local en la versió Been there done that Barcelona & Catalunya , de la mà de Natàlia Foguet i Martina Ros. Un llibre ple de llistes reveladores, informatives i divertides que et permeten planificar els teus viatges, portar-ne els registres, fer les teves valoracions o crear els teus propis rànquings. Harry Cheng és un gran col·leccionista de llistes.

Abans d'escriure aquesta guia, quina feies servir?

Realment no feia servir gaires guies de viatge. M'agrada passejar i descobrir les coses per mi mateix. Camino i camino i pregunto a la gent. Utilitzo mapes però no guies de viatge.

Com és que algú que no fa servir guies en dissenya una?

El món és inabastable i jo viatjo molt per feina i perquè m'agrada. Em vaig adonar que no hi havia cap llibre amb un llistat complet de tots els països del món i volia tenir una llista on hi fossin tots, de la A a la Z, dos-cents seixanta i escaig. Aleshores vaig començar a elaborar moltes llistes diferents: Patrimoni Mundial, restaurants, aeroports, llibres...

Com va sorgir fer una BTDT dedicada a Barcelona i Catalunya?

Mira, ara visc i treballo a l'Índia, i allà creiem molt en el destí. Al Japó vaig conèixer la Natàlia, per pura casualitat, en un viatge en vaixell. Vam connectar de seguida i em va convidar a visitar-la a Barcelona. L'any passat ho vaig fer i em va presentar la Martina. Els vaig ensenyar la BTDT i em van dir: fem la guia per a Barcelona i Catalunya! Un any més tard, ja la tenim aquí.

Coneixies Barcelona?

La primera vegada va ser l'any passat. Acabo de veure la guia avui mateix i encara l'he de començar a fer servir.

Per a quin tipus de viatger està dissenyada aquesta guia?

Crec que la majoria de la gent quan viatja busca només dues o tres coses, però aquest llibre t'ofereix una imaginació expandida. Aquí veiem tantes i tantes coses que podem fer que les possibilitats són infinites.

La guia dedicada a Barcelona i Catalunya l'han preparat dues autores que coneixen be el país.

Per això hi trobem, a més d'hotels, restaurants o botigues, llistes tan interessants i diverses com biblioteques d'accés públic amb història, spas urbans, els quinze espais més visitats de la ciutat, llibres que passen a Barcelona, la Barcelona de la Guerra Civil, els dolços de la pastisseria típica catalana o els cims emblemàtics catalans de 1.000 i 3.000 metres. Onze rutes per fer a peu i onze rutes per fer en bicicleta; vint catalans universals del segle XX o les rutes dels castells. Hi trobaràs de tot!

Tot, tot?

Dona, no pot tenir un número infinit de pàgines: hem de seleccionar quins llistats són importants per a cada lloc.

Així que, com a la Zagat o al Trotamundos, els viatgers hi podran afegir llistes i conceptes?

Naturalment. Ho poden fer directament a cada pàgina i fer-se la guia a mida.

Diuen que tot està inventat. Per què creus que no s'havia fet abans?

Perquè és massa simple, massa senzill. Les coses més boniques de la vida són coses senzilles. Aquesta guia ha sortit recomanada a moltes revistes i el comentari més comú és: per què no ho havíem pensat abans?

Ets aficionat a fer llistes?

Sí, en faig cada dia! Sobre què menjaré, què aniré a visitar, quins llibres m'agradaria llegir, què s'ha de fer a la feina un dia concret.

I els objectius es queden a la llista o els compleixes?

Sí, mira aquesta llibreta. Faig les llistes i m'encanta anar marcant les coses fetes. És psicologia humana. Quan anàvem a primària, la mare o el professor ens deien fes això o allò i ho escrivíem a l'agenda i anàvem posant creuetes a mesura que ho havíem fet. Ara veuràs les llistes del llibre i voldràs anar-hi posant creuetes. Vivim en un caos però dintre d'aquest caos hi volem trobar un ordre.

A banda de la de Barcelona, quines més en trobem?

Una del Japó, una de coses per a criatures i una altra de manga japonès que es desplega com un mapa. És una tasca intel·lectual exhaustiva però realment divertida. Aquest tipus de guies t'obren els ulls davant de qualsevol tema. Pensa que aquest projecte anirà creixent molt.

Per exemple?

Estem dissenyant diverses guies. La més imminent és la de Londres de cara a les Olimpíades del 2012. I també de llibres, de pel·lícules, de muntanyes del món i una molt específica i completa de vins.

No t'oblidis dels vins catalans!

Sens dubte hi seran, no pensava oblidar-los.

En 48 hores, que hauràs vist de Barcelona?

Aquest matí he esmorzat a la Boqueria, sensacional!, i després he agafat la bicicleta per venir aquí amb tu. Vull anar a menjar tapes, i, esclar, aniré fins a la Sagrada Família tot passejant per la ciutat. Vaja, hauré fet un u per cent del llibre. Però ara el podré fer servir quan torni.

stats