CATÀSTROFES NATURALS
Crònica 12/01/2012

Haití comença a girar full entre la runa i un govern novell

Si per a un país és difícil renéixer de les cendres és per a Haití. Passats 2 anys del terratrèmol, afloren pocs brots verds. El repte més gran ara és que el govern prengui les regnes i superi esculls estructurals.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Haití comença a girar full entre la runa i un govern novell

BARCELONAHaití encara busca en el buit. Dos anys després del terratrèmol de 7,3 graus de magnitud que va assolar l'illa, queden mig milió de desplaçats. La inestabilitat política ha alentit la reconstrucció i la incògnita sobre el poder real d'un govern jove i inexpert plana sobre els refugiats. Haití camina cap a una nova etapa, però lentament. Passada la urgència, és el moment d'afrontar els problemes estructurals del passat.

Suport al desenvolupament

El 70% dels haitians ja vivien sota el llindar de la pobresa abans dels 36 segons terribles del 12 de gener del 2010. El terratrèmol no va portar novetats en matèria d'educació, ni recursos bàsics. Després de l'estat d'emergència, les ONG comencen a passar a l'acció i a encarar programes de desenvolupament. L'estat ha tirat endavant una escolarització pública. Fins ara el 75% de centres educatius i hospitals eren privats.

Incertesa política

L'octubre del 2011 prenia finalment possessió el nou govern d'Haití. Després de gairebé un any d'incertesa política, el cantant Michel Martelly agafava les regnes de la reconstrucció. "Hem fet un salt endavant en organització", opina Amelly Gauthier a l'ARA des de Port-au-Prince. Aquesta portaveu d'Intermón Oxfam destaca, però, que encara "queda molt per fer".

El principal escull de Martelly és la creació d'un òrgan de coordinació de la reconstrucció. Justament a l'octubre va acabar el mandat de la Comissió Interina per a la Reconstrucció d'Haití i cap entitat l'ha substituït. El president ha promès mig milió de llocs de treball i vol convertir la costa en un gran destí turístic.

Superar el còlera

L'epidèmia de còlera que es va declarar a finals del 2010 encara no s'ha extingit. Però la conscienciació de la població i els passos endavant en la salubritat de l'aigua i l'expansió de la xarxa de clavegueram han aconseguit reduir gairebé a la meitat la taxa de mortalitat. La malaltia infecciosa ha deixat 7.000 morts, el 3,5% del total de víctimes pel sisme.

Aprendre del passat

"Haití pot ser rica de nou", és el que opina Laurent Dubois. Per a aquest historiador especialitzat en Haití, si el govern s'emmiralla en una economia descentralitzada en què cada nucli familiar produeixi productes bàsics, aconseguiran sortir de la pobresa. Va ser la via dels haitians el 1804, quan van ser el primer país d'esclaus a independitzar-se.

stats