OBSERVATORI ÀFRICA
Crònica 17/12/2010

Els diners que circulen sota la taula

2 min
Dick Cheney, exvicepresident dels EUA, conseller delegat de Halliburton fins a l'any 2000.

Fa uns dies Wikileaks destapava que la farmacèutica Pfizer va recórrer a la corrupció i a les amenaces per evitar un procés criminal a Nigèria en relació amb els experiments d'un medicament contra la meningitis, l'ús del qual ha provocat malformacions a desenes de pacients de l'estat de Kano, al nord del país, i la mort d'onze nens.

Segons els cables de l'ambaixada nord-americana enviats des de la capital de Nigèria, Abuja, la companyia farmacèutica va reeixir a escapolir-se de la justícia després de desactivar el fiscal general, que va acceptar parar el procés judicial pressionat per una investigació que l'involucrava en diversos casos de corrupció. Una vegada anul·lat el procediment penal, el segon pas de la companyia farmacèutica va ser arribar a un acord econòmic privat amb les víctimes, els advocats i el govern de l'estat de Kano, que es va embutxacar 35 milions de dòlars.

Coincidint amb la informació d'aquest fet molt il·lustratiu de com funcionen les relacions entre governs, justícia i empreses privades a l'Àfrica, el 7 de desembre les autoritats nigerianes van anunciar que tenien la intenció de portar als tribunals l'empresa de serveis petroliers nord-americana Halliburton, així com l'antic vicepresident dels EUA Dick Cheney, per una sèrie de suborns realitzats a funcionaris públics des de l'any 1993 fins a l'any 2003.

Segons la fiscalia, els suborns sumen 182 milions de dòlars i van servir per "agilitzar" la construcció d'una fàbrica de gas natural al delta del riu Níger -una inversió de sis mil milions- que explota un consorci format per les societats Technip (França), Snamporgetti (Itàlia) i l'empresa filial de Halliburton, Kellog Brown and Root (EUA).

"Sanció penal" i cas tancat

La primera part d'aquest procés havia de començar ahir amb la compareixença davant del tribunal d'un conseller de l'antic president Olusegun Obasanjo, Adeyanju Bodunde, el qual, segons la fiscalia, va rebre cinc milions de dòlars de Halliburton. Dilluns, però, el govern nigerià va anunciar que havia arribat a un acord amb Halliburton i que es retiraven tots els càrrecs a canvi de 250 milions de dòlars en concepte de "sanció penal". Una vegada més, el diner per sota la taula frustra un procés públic i l'oportunitat que els nigerians coneguin els mecanismes que corroeixen i empobreixen el seu país, i la responsabilitat dels seus governants i de les companyies i governs estrangers.

Els recursos naturals a l'Àfrica s'han convertit en una maledicció perquè en comptes de portar riquesa porten violència i corrupció. Si aquestes riqueses fossin administrades en benefici de la societat, el continent tindria recursos propis per sortir de la pobresa. Però perquè això pugi passar, els africans necessiten institucions que defensin la seva sobirania . El nou colonialisme dels mercats globals parla de la llibertat i s'omple la boca de la democràcia -fins i tot té un flamant Tribunal Penal Internacional-, però exporta corrupció i prefereix pervertir per guanyar més, guanyar sense límits, que acompanyar, ajudar, compartir, perquè guanyi tothom. El suborn de Halliburton, la implicació d'un vicepresident tan poderós com Cheney, té, també, un valor simbòlic que ens hauria de fer pensar sobre les bones intencions dels homes honorables que avui s'ocupen del món.

stats