CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 12/10/2011

Hamàs alliberarà el soldat Shalid a canvi de mil presoners

Ethan Bronner
2 min
Hamàs alliberarà el soldat Shalid a canvi de mil presoners

The New York TimesIsrael i Hamàs van anunciar ahir que han arribat a un acord per a l'alliberament del soldat francoisraelià Gilad Shalit, segrestat des de fa més de cinc anys a la franja de Gaza, a canvi de la posada en llibertat, per fases, de més de mil presoners palestins. "Si tot va segons el previst, Gilad tornarà a Israel en els pròxims dies", va dir ahir al vespre per la televisió el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, després de reunir-se en sessió d'emergència amb els 29 ministres del seu gabinet per consensuar l'aprovació de l'acord.

Hamàs, una organització terrorista segons Israel, també ho va confirmar. El seu líder, Khaled Meixaal, va anunciar ahir des de Damasc en un discurs televisat que l'acord incloïa l'intercanvi de 1.027 presoners, la meitat membres de grups armats i entre els quals hi ha 315 condemnats a cadena perpètua i 27 dones. "És una gran victòria per al poble palestí", va dir Meixaal. Ahir també van aparèixer diferents informacions sense confirmar que apuntaven que entre els presos alliberats hi hauria el carismàtic Maruan Barghouti, el pres més important de Fatah i que molts consideren que podria convertir-se en el pròxim president palestí. Malgrat que tant Hamàs com Israel van afirmar ahir que arribar a un acord havia estat "dur", tots bàndols van celebrar el pacte com una victòria. La notícia va ser celebrada a Gaza, on els motoristes van fer sonar els clàxons com a signe de celebració.

Pressió per arribar a un pacte

Abans ja s'havien dut a terme diferents temptatives d'acord que havien fracassat, i fa un parell d'anys Israel va posar en llibertat 20 dones palestines presoneres a canvi d'una cinta de vídeo que provava que Shalit estava viu. Un cop es va saber l'acord, Netanyahu va informar que havia trucat a la família de Shalit ahir al matí per anunciar-los que aviat el seu fill seria a casa i que havia complert la seva promesa. El soldat va ser segrestat en una incursió transfronterera de Hamàs i altres milícies palestines el juny del 2006. Llavors tenia 19 anys i els esforços per acabar amb el seu captiveri s'han convertit en una causa emocional per a Israel.

"Amb tot el que està passant a Egipte i a la regió, no sé si el futur ens hauria deixat arribar a un acord millor", va afegir Netanyahu. Hores abans de la seva compareixença, Ali Baraka, el representant de Hamàs al Líban, va dir que s'havia arribat a un acord amb Israel gràcies a la mediació d'Egipte. Al tancament d'aquesta edició no era clar quan seria alliberat Shalit, però la cadena Al-Arabia va apuntar que podria ser el mes que ve.

Oportunitats frustrades

El 2009 gairebé es va arribar a un acord per a l'alliberament de Shalit, però va acabar en un no res, amb intercanvi d'acusacions de totes dues bandes de boicotejar les negociacions. El pacte arriba en un moment de tensió entre Israel i Palestina arran de la petició de Mahmud Abbas davant de l'ONU per aconseguir ser membres de ple dret, un gest que ha molestat Tel Aviv.

stats