GUERRA A L'AFGANISTAN
Crònica 02/10/2011

Hamid Karzai abandona el diàleg amb els talibans

El president afganès, Hamid Karzai, dóna per perduda la reconciliació amb els talibans. Mirarà cap al Pakistan, refugi dels insurgents. Després de deu anys de guerra, la pau sembla més lluny que mai.

Ethel Bonet
2 min
Karzai diu que l'assassinat del negociador  amb els talibans ha aturat el diàleg.

IslamabadD'un cop de porta, el president Hamid Karzai va donar ahir per acabades les negociacions amb els talibans. L'artífex de la iniciativa de pau a l'Afganistan ha vist frustrades les esperances d'arribar a un acord a curt termini amb els insurgents, que des de fa unes setmanes han demostrat la seva reticència a la reconciliació nacional. Tots els esforços aconseguits i tots els anhels a una solució pacífica al conflicte afganès han caigut en sac trencat.

Atrapat en un atzucac, després de qüestionar el diàleg amb els insurgents, Karzai ha decidit centrar els seus esforços en la negociació amb el seu veí Pakistan, en el qual se sospita que es refugia la cúpula talibana. El mandatari afganès va proclamar al canal Tolo TV: "No sabem on és el Consell talibà. On és? Algú apareix i mata en el seu nom, i ells ni ho reivindiquen ni ho condemnen. Només podem parlar amb el Pakistan".

Karzai, que es va reunir ahir amb els dirigents del Consell d'Ulemes de l'Afganistan, va assegurar: "L'única solució, i també el que demanen els afganesos, és que parlem amb el Pakistan, perquè tots els refugis i bases dels nostres opositors són en aquest país".

Una opinió que també comparteixen experts pakistanesos. En declaracions a l'ARA, l'analista en defensa Imtiaz Gul va afirmar que el principal problema és que els talibans "són un grup més ampli que s'estén des de l'Afganistan fins al Pakistan i que tenen, a més, altres aliats". Per això, va insistir Gul, "és impossible la negociació, perquè darrere hi ha molts interessos particulars". Els enemics de la pau a l'Afganistan "són molts, no només els talibans afganesos", va subratllar. Precisament, les autoritats afganeses van assegurar ahir que havien donat proves al Pakistan que l'assassinat de Rabbani es va preparar a Quetta, capital de la província pakistanesa de Balutxistan, durant mesos.

El comandament de l'OTAN a l'Afganistan va informar de la captura de Haji Mali Khan, principal líder de la xarxa Haqqani, un grup insurgent afganès molt actiu i que els EUA relacionen amb els serveis secrets pakistanesos. L'arrest de Mali Khan planteja una sèrie de qüestions incòmodes per al Pakistan, i la notícia coincideix amb les declaracions demolidores de l'exconseller de Seguretat Nacional pakistanès a la BBC, en les quals assegurava que el grup insurgent radical opera "davant dels nassos de l'exèrcit" a la conflictiva àrea tribal.

El Pakistan, en el punt de mira

Des de fa unes setmanes, Islamabad està sota pressió de Washington, que acusa els serveis secrets pakistanesos, l'ISI, de donar suport a la xarxa Haqqani. El grup té les seves bases a Waziristan del Nord (les àrees tribals pakistaneses), però opera en territori afganès. Es creu que aquest grup insurgent està darrere de diversos atacs d'alt nivell contra objectius occidentals, com l'espectacular assalt del 13 de setembre contra l'ambaixada nord-americana i el quarter general de l'OTAN a Kabul, la capital afganesa.

Les autoritats pakistaneses neguen totes les acusacions i desmenteixen que les seves agències d'espionatge donin suport a les milícies insurgents de Afganistan.

stats