Crònica 11/02/2011

Peter Eisenman: "Hauria deixat la Sagrada Família inacabada"

Crític "Els edificis s'han convertit en anuncis de les empreses per vendre'ns els seus productes" Lluitador "No podem viure pensant que amb la crisi no podem fer res" Mestre "Si no hagués estat professor, no seria el mateix arquitecte que sóc"

Antoni Ribas Tur
3 min
L'arquitecte Peter Eisenman a la seu de l' IAAC .

Malgrat que no té la mateixa popularitat que Frank Gehry, un altre arquitecte de la família dels desconstructivistes , Peter Eisenman (Newark, Nova Jersey, 1932) és una de les grans estrelles del firmament arquitectònic. Apreciat tant com a teòric i professor com per la seva -no tanta- obra construïda, ha vingut a l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) per oferir una conferència sobre el present incert de l'arquitectura. Tot i la polseguera que ha aixecat la seva Ciutat de la Cultura a Santiago de Compostel·la, afirma que no fa arquitectura icònica, i defensa que els seus edificis mantenen una relació complexa amb el context en què s'inscriuen.

Com descriuria el moment que viu l'arquitectura actualment?

L'arquitectura sembla haver perdut el rumb, sembla que els arquitectes ens hem tornat bojos. Ho pots veure a Barcelona mateix. Per què la Torre Agbar de Jean Nouvel té la forma que té? Perquè l'Hotel Vela de Ricardo Bofill és així? No m'agrada parlar sobre això, perquè són amics meus, però són edificis que no tenen cap mena de relació amb el seu context. Tenim una enorme capacitat de produir formes, però hem perdut el sentit històric del que vol dir fer arquitectura. Els edificis s'han convertit en anuncis de les empreses per vendre'ns els seus productes, els mitjans ens obliguen a buscar la novetat constantment. L'arquitectura tal com l'entenc, d'alguna manera podria estar perduda.

I creu que la recuperarem aquesta altra arquitectura que defensa?

Això funciona com un cicle. Potser no jo, però altres arquitectes la recuperaran. Tots els meus estudiants són més brillants, més llestos i més aguts per adaptar-se a la nostra societat. Tinc molta confiança que sobreviurem.

Què en pensa de les crítiques que ha rebut la Ciutat de la Cultura a Santiago de Compostel·la?

El 2002, quan la vam començar, vivíem un boom. Ara no podem viure pensant que no podem fer res, perquè si vivim així, no farem res. A la Xina no viuen així, a l'Índia no viuen així. Si aquests països continuen creixent, superaran Europa i els Estats Units en formació tècnica, en producció de programari, en programació... En lloc de les crítiques, ens hem de preocupar per les persones. Galícia és una regió que no ha tingut les mateixes infrastructures que sí que tenen ciutats com Barcelona o Bilbao. Amb aquest complex cultural, l'administració vol fer una inversió de futur, i hem de seguir fent inversions de futur. Un 80% dels gallecs que l'han visitat pensen que és un edifici magnífic i que els fa sentir orgullosos.

El 1992 va dissenyar l'edifici Moëbius, un gratacel sorprenent perquè tenia forma d'arc. Com l'ha fet sentir que, anys després, un altre arquitecte, Rem Koolhaas, hagi construït un edifici que sembla recollir el disseny del seu, la seu de la televisió xinesa?

És cert que jo vaig arribar molt abans a aquesta solució. Però no en sóc el propietari, de la idea del Moëbius. Crec que quan tens una bona idea i d'altres l'utilitzen és un compliment. La imitació és la millor manera d'afalagament. Quan Foster veu l'edifici de Jean Nouvel, semblant a la seva torre de Londres, com es deu sentir? Deu estar molt content que un altre arquitecte faci un edifici com el seu.

Quin consell donaria als arquitectes que comencen ara?

La carrera d'arquitecte és una carrera molt difícil, no deixaria que cap dels meus fills es fes arquitecte. El més important és que un arquitecte que comença es formi tant com pugui i que es faci professor. És una manera per mantenir-se i poder treballar al seu estudi al mateix temps. Si no hagués estat professor, no seria el mateix arquitecte que sóc ara.

Sabia que han donat un premi a la nau central de la Sagrada Família?

De debò? Quin premi ha guanyat?

El premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura.

Com ha quedat?

S'ha dit que s'assembla més a una obra de Santiago Calatrava que a una de Gaudí...

Probablement tenen raó. Va passar el mateix quan van recrear el pavelló de Mies van der Rohe. Com que l'entorn ha canviat, l'edifici ja no té el mateix significat. M'agrada més el pavelló de Barcelona que surt a les fotos en blanc i negre. Jo l'hauria deixat inacabada. Ja hi ha prou obres de Gaudí a Barcelona.

Li agradaria construir a Bar- celona?

M'agradaria construir allà on hi hagi un projecte interessant.

La seva imatge amb una samarreta del Barça al Congrés Internacional d'Arquitectura de Barcelona es va fer famosa.

Sí, va sortir a la contraportada de l' As ! M'estimo molt Barcelona, vaig venir per primera vegada el 1968 a donar una conferència convidat per Ricardo Bofill, Oriol Bohigas i Federico Correa, i he tornat en altres ocasions, he anat al Camp Nou alguna vegada.

Està al cas del que ara fa el Barça amb Guardiola?

Com que estem construint l'estadi de Riazor, ara sóc del Deportivo, però no ens va tan bé.

stats