FUKUSHIMA, TRES MESOS DESPRÉS
Crònica 10/06/2011

"Hauríem d'haver seguit dient no a les nuclears"

L'escriptor Haruki Murakami ha rebut el Premi Internacional Catalunya amb un discurs contundent en què ha posat en dubte "l'eficiència" de l'energia nuclear i ha demanat que es deixi de fer servir.

Jordi Nopca
3 min
Un premiat solidari Murakami va recordar les conseqüències del terratrèmol al Japó i va demanar un canvi de paradigma.

Barcelona."Al monument de les víctimes d'Hiroshima hi ha gravades les paraules següents: "Descanseu en pau, que l'error no es repetirà", va dir Haruki Murakami durant el discurs de recepció del XXIII Premi Internacional Catalunya al Palau de la Generalitat. L'escriptor japonès va començar recordant "l'experiència de la bomba atòmica" que van patir les ciutats d'Hiroshima i Nagasaki l'agost del 1945. "Molts dels supervivents van morir al cap d'un temps, després de molts sofriments provocats per la radiació. A través del sofriment, els japonesos vam conèixer el poder de destrucció de la bomba atòmica, així com la gravetat de les ferides que la radiació deixa al món i al cos humà".

Murakami va connectar el llançament de les bombes atòmiques amb l'accident de la central nuclear de Fukushima arran del terratrèmol i el tsunami que el març van devastar una part de la costa japonesa: "Aquesta és la segona gran desgràcia nuclear que els japonesos patim en la nostra història, però ara ningú no ens ha tirat cap bomba atòmica. Ens ho hem buscat nosaltres mateixos, hem comès l'error amb les nostres mans, hem fet mal al nostre país, hem destruït la nostra pròpia vida".

Menys lacònic que durant la roda de premsa del dia anterior, Murakami aixecava les mans de la tarima i se les col·locava al damunt del pit, i es preguntava: "On és el rebuig per l'energia nuclear que havíem mostrat des del final de la Segona Guerra Mundial? Què és el que ha malmès i corromput la societat rica i pacífica que hem intentat construir tots aquests anys?"

L'escriptor hi va trobar una resposta senzilla: l'eficiència. "Les companyies elèctriques asseguren que els reactors nuclears són el sistema de producció d'electricitat més eficient", va dir. La rendibilitat òptima de l'energia nuclear va fer que la dependència del Japó d'aquesta font d'energia fos cada vegada més elevada fins que va arribar al 30% de la producció elèctrica del país.

"Els reactors nuclears, que en teoria eren eficients, han provocat una situació dramàtica, com si algú hagués obert la porta de l'infern", va exposar Murakami, que s'anava mostrant més contundent a mesura que avançava el discurs: "Hauríem hagut de dedicar el poder tecnològic, el coneixement i el capital social que teníem com a país a desenvolupar una forma d'energia efectiva que pogués substituir la nuclear".

Tacar-se les mans de sang

Murakami va recordar que, després que les bombes atòmiques fossin llançades, el físic Robert Oppenheimer va dir al president Truman que tenia les mans tacades de sang i aquest li va oferir el seu mocador perquè se les eixugués. Fent referència als dos desastres nuclears, l'escriptor va dir: "Al món no hi ha cap mocador prou net per netejar tanta sang", i tot seguit va verbalitzar el sentiment que havia recorregut el seu discurs fins llavors: "Els japonesos hauríem hagut de continuar dient no a l'energia nuclear".

Murakami creu que "regenerar l'ètica" i el "model de país" és indispensable. "Serà una tasca modesta i callada que requerirà molta perseverança", va advertir ahir. La tasca de deixar enrere "el camí fàcil de l'eficiència" ha de ser "col·lectiva", i és com a part del col·lectiu que els escriptors també han de fer la seva aportació al canvi: "Hem de connectar la nova ètica i el nou model amb unes noves paraules i unes noves històries plenes de vida que, com les cançons de plantació, tinguin ritme i animin la gent". Seixanta-sis anys després d'Hiroshima i Nagasaki, el Japó es troba "en el mateix punt de partida".

stats