Crònica 16/02/2011

"Hem de deixar de barrejar religió i integració"

Activista. Nascuda a Istanbul (1953) i crescuda a la conca del Ruhr, aquesta exdiputada del SPD és una de les veus més reconegudes dels musulmans occidentals.

Isaac Lluch
2 min
Si algú coneix les dues cultures és Akgün, que va arribar al país als 9 anys.

Akgün acaba de publicar un llibre: L'alçament de les noies amb mocador al cap . En ple debat sobre la immigració, Akgün exigeix una veritable reforma de l'islam, religió que a Alemanya compta amb tres milions de fidels.

Mentre escrivia el seu llibre, va esclatar la controvèrsia de l'assaig de Thilo Sarrazin. Està sorpresa pel fet que l'obra de l'exbanquer sigui ara un bestseller ?

Les tesis de Sarrazin són racistes, perquè penja una mateixa etiqueta a un grup de tres milions de musulmans que viuen a Alemanya i els descriu com a subdesenvolupats. No he escrit el meu llibre com una resposta al seu llibre, per bé que igualment em fan pena coses que descric de la realitat. Però busco solucions per conciliar l'islam i la modernitat. Sarrazin només vol escandalitzar.

Vostè postula que les musulmanes alemanyes han de defensar-se contra l'islamisme. Això és més un desig que una realitat plausible avui en dia, oi?

Cert. Però tinc la ferma esperança que un dia les noies que avui porten mocador al cap es rebel·laran contra un ordre que instrumentalitza la religió i la moral per reprimir-les. L'únic camí possible per a aquest alçament és l'educació dels més joves.

Una occidentalització de l'islam ho canviaria tot?

No diria occidentalització sinó Il·lustració de l'islam. Només un islam il·lustrat està en la posició de consolidar-se i ser acceptat en la societat moderna. Qui posa sota el nom de la tolerància l'acceptació de l'estil de vida anterior a la modernitat, la repressió de les dones inclosa, fa molt mal a tota la humanitat.

Per on ha de passar el discurs, doncs, després dels errors polítics que s'han comès?

Hem de deixar de barrejar d'una vegada la qüestió religiosa amb la de la integració. La integració es treballa des de qüestions socials, amb més educació i acceptació social. La religió, en canvi, és un assumpte privat.

stats