LES PRIMÀRIES DEL PSC A BARCELONA
Crònica 25/01/2011

Hereu i Tura amplien aliats

Ja ha passat una setmana des que el PSC sap que la candidatura a l'alcaldia de Barcelona es decidirà per primer cop en una votació interna i Hereu i Tura no han perdut el temps en la suma d'aliats.

Albert Balanzà
3 min
Jordi Hereu saluda l'exalcalde Narcís Serra en la conferència de balanç de l'any de fa uns dies, a la qual també van assistir José Montilla i Montserrat Tura.

Barcelona.El PSC està en plena ebullició. Ha calgut la patacada immensa del 28-N, amb percentatges a Barcelona que fan mal, com el 4% de Sant Gervasi, curiosament el barri de l'alcalde, Jordi Hereu, perquè tothom es mobilitzi. Al marge de l'aparell, encara llepant-se les ferides del desconcert, militants i simpatitzants, quadres i bases, són conscients que possiblement l'alcaldia ja està perduda a favor de Xavier Trias. Però que cal començar a reconstruir el partit des d'ara. I si hi hagués una possibilitat de victòria...

L'equip d'Hereu admet en privat que, si escoltessin només els electors i les enquestes, fa temps que haurien llançat la tovallola. Però a favor seu tenen un alcalde que ha decidit jugar-se-la a totes, aprofitant la lleialtat de quadres, regidors i tècnics, molt enquadrats en l'anomenat new PSC . Ha estat molt significatiu que la setmana passada Hereu es presentés com "un afiliat que vol seguir sent alcalde", parafrasejant l'últim manifest del col·lectiu Més PSC, que demana una renovació "de baix a dalt" del partit. El nucli dur d'Hereu, amb Jordi William Carnes, Sara Jaurrieta i David Escudé -mà dreta de Carles Martí i president de l'agrupació de Sant Martí-, també dóna pistes dels sectors on l'alcalde vol recollir vot intern.

L'efecte als districtes

Hereu vol aprofitar la seva llarga trajectòria lligada als districtes per sumar suports a Sarrià-Sant Gervasi (on va militar), Sant Andreu i les Corts (va ser regidor als dos llocs). A Gràcia (va ser-ne president dos mesos), també ho tindria bé, a priori, pel gruix de new PSC , però hi militen dos dels pesos pesants de Tura, Toni Comín i Àlex Masllorens, en una agrupació encara amb obiolistes i consellers veterans que s'han posicionat al costat de Tura.

L'estratègia de la candidata, que ha hagut de tirar d'amics i coneguts per multiplicar a Barcelona els suports que té fora de la ciutat -animen la xarxa però no tenen dret a vot a les primàries-, es va posar en marxa l'endemà de la seva presentació en una reunió amb una cinquantena de persones a la seu electoral de Pau Claris 106, també seu de la federació de Barcelona ciutat. No hi havia amics com Joan Barril, que fa mesos que comparteix taula i debat sobre el futur del PSC amb l'exconsellera, però sí que hi era Joan Ollé o maragallistes com Toni Berini i Esteve León, i sobretot alguns dels primers entusiastes que s'han apuntat a la campanya via internet. "Ara mateix ens són més útils tres militants de barri que penquin molt que dos creadors d'opinió, amb tots els respectes", apunta Àlex Masllorens. En els últims dies, però, Tura ha sumat persones del pinyol socialista com Eduard Benavente, gerent a l'alcaldia i militant de Sarrià, i l'històric capità Josep Maria Sala. La presència de Sala en la candidatura de l'exconsellera no ha estranyat a l'equip d'Hereu. Tot i assistir a la conferència de l'alcalde dilluns passat, Sala no va anar al debat d'idees organitzat per la federació de la ciutat al CCCB fa deu dies.

Coincidència: tapar Trias

Sembla que tot estigui en marxa, però la realitat és que els moviments en molts sectors són encara molt subterranis. No es mouen en públic, de manera lògica, els regidors de Barcelona; ho fan més els militants de la JSC, inicialment més propers a Hereu però que en algun cas, a títol personal, s'han atansat a Tura. A la xarxa també ha causat impressió el posicionament a favor de Tura de l'expresidenta de la Internacional Socialista de Dones, Dolors Renau.

Els dos equips, que avui es trobaran per pactar les característiques del cara a cara de l'11 de febrer, aniran divergint en els posicionaments sobretot a partir del dia 1, data en què volen llançar la campanya interna Carnes i Xavier Roig, caps màxims de les dues candidatures. Sí que coincidiran in aeternum , com ahir a l'executiva, en què el rival a batre després del 19 és Xavier Trias, a qui han aconseguit treure quota de campanya amb l'invent de les primàries. I a qui ja estan atacant alternativament per Twitter, Facebook, mar i aire.

stats