22-M EL LÍDER SOCIALISTA A BARCELONA
Crònica 19/02/2011

Hereu, Tura i el futur incert del PSC en joc

Jordi Hereu o Montserrat Tura? Els militants i simpatitzants del PSC tenen avui una cita insòlita a les urnes per escollir el seu alcaldable a Barcelona. L'ARA dóna les claus per entendre el veredicte.

Sara González
4 min
Jordi hereu Perdre les primàries suposaria la fi de la seva carrera.

BARCELONA.El PSC tindrà avui, per fi, el seu líder a Barcelona, el dirigent encarregat de defensar el màxim feu socialista de Catalunya i del qual dependrà el rumb del partit a partir del 22 de maig. El guanyador només tindrà tres mesos per treballar la seva candidatura.

1. Per què se celebren primàries?

Perquè els estatuts del PSC, a diferència de CiU, permeten obrir un procés d'eleccions internes quan hi ha dos aspirants a ser candidat. L'alcalde, Jordi Hereu, ja fa mesos que va comunicar que optaria a la reelecció, mentre que Montserrat Tura va anunciar la seva intenció d'encapçalar la llista de Barcelona el 13 de gener. Segons el reglament, quan l'alcalde vol optar a la reelecció cal que l'altre aspirant tingui un aval del 40% de la militància o bé sigui proposat per la comissió executiva de la federació de Barcelona. Davant els mals resultats que les enquestes auguren per al PSC el 22-M, la federació barcelonina va decidir proclamar-los candidats a tots dos sense la necessitat d'avals per tal que el guanyador surti legitimat i enfortit.

2. Qui pot votar?

A les primàries de Barcelona poden votar els 3.425 militants i els 8.617 simpatitzants del PSC que estaven registrats fins a les dotze de la nit del 13 de gener. Votaran en urnes separades i, tot i que el reglament estableix que en cas que els resultats difereixin és el consell nacional qui ha de decidir el candidat, el PSC ha fixat que el guanyador serà qui obtingui més vots un cop sumats els resultats de les dues urnes.

3. L'aparell del PSC volia unes eleccions primàries?

Escarmentats per la debacle després de mantenir José Montilla com a candidat a la presidència de la Generalitat malgrat tenir les enquestes en contra, una part de l'aparell del PSC preferia que Hereu desistís de competir amb Tura. Aquest sector ja era partidari que l'alcalde deixés el càrrec després del fracàs de la consulta de la Diagonal. Però Hereu no ha afluixat en la seva aposta perquè tenia el suport de la federació de la ciutat i d'alguns membres del PSC que no veuen amb bons ulls que Tura, veu del sector catalanista, opti al càrrec.

4. Què diuen les enquestes?

La majoria d'enquestes auguren un fracàs per als socialistes el 22 de maig si Hereu és el candidat. En canvi, els sondejos apunten que amb Tura com a cap de llista es podria arribar a trepitjar els talons al candidat de CiU, Xavier Trias, i aspirar a quedar-se prop de l'empat.

5.

Quins són els punts forts i els punts dèbils de cada candidat?

Hereu s'aferra als anys d'experiència a la ciutat i és un dirigent proper al ciutadà, però el fracàs de la consulta de la Diagonal i el repunt de les conductes delictives al carrer són un llast per al seu lideratge. Viure a Mollet és un aspecte que resta punts a Tura, però un nou rostre pot ser un revulsiu per capgirar els auguris electorals; un dels seus punts forts és la seva trajectòria en el terreny de la seguretat, una de les principals preocupacions dels barcelonins.

6. Quines són les propostes estrella dels candidats?

L'alcalde utilitza com a bandera el llegat socialista a la ciutat i la continuació del projecte que ha capitanejat. Ha insistit que els pròxims anys la ciutat necessita mil mossos més, així com avançar les grans infraestructures previstes, com la Sagrera, i la millora del transport públic. Tura, per la seva banda, considera que a Barcelona calen unitats específiques de cossos policials per actuar en funció de cada tipus de delinqüència. L'exconsellera defensa la creació d'un llibre blanc de l'espai públic, vetllar per garantir el subministrament elèctric a la ciutat i allargar el passeig marítim fins al Morrot. Els dos candidats han exigit que no s'aturin les obres de la L-9.

7. Amb quins suports compten?

Jordi Hereu té al seu costat la federació del PSC de Barcelona, així com els membres del seu equip de govern. També l'anomenat new PSC, que engloba dirigents com Guillem Espriu o Laia Bonet, és proper a l'alcalde. Montserrat Tura té de la seva banda l'expresident Pasqual Maragall, els simpatitzants que es van adherir al partit amb Ciutadans pel Canvi i una bona part de l'aparell de Nicaragua que no vol que Hereu reediti el fracàs de Montilla.

8. Què prefereix CiU?

Des de l'ombra, els convergents seguiran de prop els resultats de les primàries del PSC. El seu candidat, Xavier Trias, prefereix competir amb Hereu perquè, segons les enquestes, es perfila com un rival més dèbil que Tura, que amb una llista trencadora podria inquietar-lo.

9. Què passa si guanya Hereu?

El PSC tindrà a Barcelona un candidat amb una federació, però sense partit, ja que Nicaragua no confia en una remuntada d'Hereu a les municipals. Les tensions entre la federació i l'aparell socialista es farien paleses fins als comicis. Tura, per la seva banda, quedaria debilitada i fora de l'òrbita per ser el relleu de Montilla al congrés de la tardor.

10. Què passa si guanya Tura?

El seu lideratge, en contra de la voluntat de la federació de Barcelona, quedarà reforçat de cara a l'elecció del primer secretari del PSC a la tardor. Aquesta seria només la primera revàlida, a l'espera del paper que faci el 22-M a Barcelona. Guanyar CiU s'albira difícil. Si Tura guanya les primàries, serà el punt final de la carrera d'Hereu.

stats