EL DEBAT DE LES PRIMÀRIES AL PSC
Crònica 18/01/2011

Hereu admet els errors però opta per rellançar-se

La primera setmana decisiva en les primàries del PSC que triaran el 19 de febrer el candidat a alcalde, Hereu o Tura, ha començat amb l'un fent autocrítica i l'altre donant-se a conèixer (més) a la ciutat.

Albert Balanzà
2 min
La candidata a primàries del PSC, Montserrat Tura, escoltant Hereu ahir entre José Montilla i Narcís Serra.

Barcelona.Després de la sacsejada de la setmana passada, els dos candidats a primàries del PSC van donar ahir la raó amb una imatge a la majoria de militants que pensen que el partit a Barcelona no té un problema de persones sinó de lideratge. Però Hereu i Tura, que es van trobar al Palau de Congressos en la conferència que l'alcalde fa anualment convidat pel Col·legi de Periodistes, ja han començat a actuar amb receptes diferenciades: l'alcalde, admetent tots els errors que calgui i optant per rellançar-se amb una autoestima alta, i l'exconsellera, fent de les seves virtuts necessitats per a la ciutat i acostant-se als barcelonins en minireunions no oficials que dubten del seu possible únic handicap : no viure a la ciutat. Fins al dia 4, de fet, no engega la campanya i no hi ha actes oficials.

Dobles agendes

Hereu, que haurà de compatibilitzar la seva agenda d'alcalde amb la de candidat i on tot el que digui tindrà almenys un doble sentit, va parlar clar com a candidat només al matí, després de veure Artur Mas. "No em moc per enquestes sinó per conviccions", va dir. Aquestes conviccions, de fet, les va desplegar al vespre en la conferència: en el vídeo que el va precedir, una veu en off va admetre que l'Ajuntament d'Hereu ha estat capaç "d'equivocar-se molt en el tema de la Diagonal" però que la ciutat no pot anar endavant amb "insatisfets patològics". Menys dur en la intervenció, Hereu va sumar "la pèrdua d'Itzíar González", l'exregidora de Ciutat Vella, a la casella d'errors, i va raspallar un per un tot el seu equip. Però va acabar amb un final obert a múltiples interpretacions: "Barcelona [Hereu?], quan sembla que s'acaba, té un nou inici".

La doble agenda de Tura, en tant que candidata i en tant que segona secretària de la mesa del Parlament, de moment és menys estressant però no menys tupida. La històrica alcaldessa de Mollet està guanyant la batalla de la novetat i dels suports... a fora de Barcelona, tal com es pot seguir en els cada vegada més animats debats a Facebook (ahir van saltar espurnes entre el conseller de Sarrià, Carles Campdepadrós, i l'exdirigent socialista de Martorelles Núria Llistosella). El pacte de sang d'Hereu amb la federació del PSC de Barcelona ciutat no passa pel seu millor moment, sobretot amb algunes desercions en el flanc dels militants de base a les agrupacions, i Tura vol treure el rèdit màxim entre els simpatitzants propers a Ciutadans pel Canvi. Demà, en qualsevol cas, serà un altre dia: Hereu i Tura saben que al final qui vota en les primàries són els militants i simpatitzants de Barcelona i el que vulgui la resta del món ara és secundari.

stats