LA PRECAMPANYA MUNICIPAL
Crònica 24/03/2011

Hereu busca esborrar el pes de la història

Pere Martí
3 min
Jordi hereu ho donarà "tot per barcelona" El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona va presentar la seva llista a les eleccions del 22 de maig  al consell de federació de Barcelona del PSC i va defensar que és una llista per guanyar, tot i que ara com ara  totes les enquestes li són clarament adverses.

BarcelonaJordi Hereu és conscient que governar una institució durant 32 anys seguits és un handicap per a qualsevol candidat. El PSC fa més de tres dècades que és a l'Ajuntament de Barcelona i per primera vegada l'hegemonia trontolla. La davallada del partit a Barcelona ha esdevingut una constant en els últims comicis, i va explotar cruament a la cara dels socialistes el 28-N, quan CiU va aconseguir superar el PSC per 19 punts, una distància que no s'havia produït mai.

L'equip d'Hereu no es dóna per vençut i no para de repetir que "encara hi ha partit". Ningú tira la tovallola abans d'hora. Les primeres setmanes del govern d'Artur Mas són, segons els socialistes, oxigen per a la precampanya d'Hereu, per l'anunci de retallades i les contradiccions internes de l'executiu. En aquest context, Hereu va presentar ahir la seva candidatura i el missatge que va fer córrer per Twitter és molt clar: "La llista del canvi és la meva, la llista d'una ciutat que sap renovar-se". Una clara opa a la bandera del canvi que enarbora Xavier Trias, aspirant de CiU.

Una llista personal

L'argument d'Hereu és que la llista del candidat convergent és la mateixa que fa quatre anys, i que la seva està renovada a fons, amb canvi de noms, amb més independents, i una mica més allunyada del PSC. "És una mica més meva que la de fa quatre anys, té més intenció i més voluntat", va explicar el candidat, flanquejat per Carles Martí, primer secretari de la federació de Barcelona, que somreia per sota el nas. Martí és dels que desapareixen de les llistes, juntament amb Francesc Narváez i Ramon Garcia-Bragado. Són els que paguen els plats trencats de la legislatura. Aquest últim per la seva implicació en el cas de l'hotel del Palau i el primer pel fracàs del referèndum sobre la reforma de la Diagonal. Hereu ho va explicar amb molta delicadesa: "La seva situació no li permet estar a la llista".

El cas de Narváez és diferent. Després de qualificar-lo d'"estimat", l'alcaldable va explicar el seu relleu com un procés "absolutament natural" per facilitar la renovació i deixar pas a David Escudé, que representarà el districte de Sant Martí.

La voluntat d'Hereu ha estat reforçar la seva candidatura en el terreny econòmic, per encarar la crisi, i en el cultural, com a motor de canvi de la ciutat. En el primer cas destaca el fitxatge de Joan Trullén, com ja va avançar l'ARA. Exsecretari d'estat d'Indústria, va de número dos de la llista i la seva feina serà "treure Barcelona de la crisi", com va dir Hereu. Farà tàndem amb Jordi William Carnes, que va de número tres. Al quart lloc hi va Assumpta Escarp, mà dreta de l'alcalde, que aporta el "rigor", i a continuació Rosa Regàs, com a tòtem del progressisme cultural barceloní. Una dona, segons l'alcalde, representativa de la Barcelona "inconformista" a la qual va agrair que torni a la política "en moments complicats". El flanc cultural es complementa amb Jordi Martí, director de l'Icub.

La pau amb Tura

Una altra novetat de la llista és la presència de Gabriel Colomé, l'exdirector del Centre d'Estudis d'Opinió durant el govern tripartit i que Hereu va presentar com l'home que simbolitzava la unitat del partit i, sobretot, la pau amb Montserrat Tura. Colomé va formar part de l'equip de l'exconsellera durant les primàries. "Expressa que tot el PSC és en aquesta llista, amb totes les seves sensibilitats", va explicar.

La candidatura no oblida els barris, i cada districte hi té representació: Carme Andrés per Nou Barris, Montse Sànchez per les Corts, Guillem Espriu per Gràcia, Núria Carmona per Horta-Guinardó, Imma Moraleda per Sants i Sara Jaurrieta per Sarrià-Sant Gervasi. Per Hereu aquests noms garanteixen una política de "proximitat" als districtes, amb una barreja d'experiència i joventut.

Com en tota llista electoral no hi falten representants de col·lectius socials i d'immigrants. En el cas de la del PSC per Barcelona hi figura Pilar Díaz, presidenta de la confederació d'associacions de persones discapacitades, de qui Hereu afirma: "Ens ha ajudat des de fora el PSC a construir un projecte de ciutat integrador, obert i més just". Al seu costat també hi ha una representació de "nous ciutadans" com Nabil Malaeb, de la comunitat àrab, Erika Torregrossa, del col·lectiu llatinoamericà, i Armando Ferrari, d'origen italià.

La llista va ser aprovada dimarts a la nit i ahir al vespre va ser ratificada pel consell de federació del PSC de Barcelona. Hereu va insistir moltes vegades que és una llista pensada per guanyar, no pas per fer oposició, per esvair els dubtes que sobre les seves possibilitats d'èxit sembren totes les enquestes conegudes fins ara. Tot i admetre que va a "contracorrent", va insistir un cop més que es tracta d'una llista amb "una vocació claríssima per guanyar i governar" però també preparada "per a qualsevol escenari".

stats