NOU PACTE ALS ORGANISMES TERRITORIALS
Crònica 10/06/2011

CiU i PP tanquen l'acord per a la Diputació de Barcelona

S. González / A. Balanzà
2 min
L'alcalde de Martorell, Salvador Esteve, és un dels més ben posicionats per presidir la Diputació.

Barcelona.El repartiment del pastís de la Diputació de Barcelona entre CiU i el PP ja està fet. Els dos partits van acordar ahir a la nit que els populars assumeixin dues vicepresidències i que el model d'organització i de gestió passi de 13 a 5 àrees. L'acord va arribar hores després de l'anunci del PP de no presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos del Govern. Els socialistes, per tant, quedarien pràcticament desbancats del que fins ara havia estat un dels seus últims grans baluards. Com a molt podran aspirar a una vicepresidència sense pes.

L'entesa implica que els populars es quedin amb la primera i la tercera vicepresidència, que correspondran a les àrees de Territori i Infraestructures i Promoció Econòmica, Treball i Turisme, respectivament. El candidat més ben situat per ocupar la presidència és Salvador Esteve, alcalde de Martorell, que suscita el consens entre els diversos sectors de CiU.

Les arques de la capital

D'altra banda, Jordi Hereu i Xavier Trias no començaran ara, en plena transició de poders a l'Ajuntament de Barcelona, a barallar-se pels números. L'alcalde sortint va concretar ahir que la caixa del consistori "està plena de recursos", un total de 352 milions en recursos disponibles, i que això és justament "l'antítesi" del que passa en altres administracions que paguen "a 600 o a 650 dies". Hereu es referia a casos com capitals andaluses o Madrid.

Acompanyat per Jordi William Carnes i Assumpta Escarp, en una de les seves últimes compareixences oficials com a màxim responsable del consistori, Hereu va subratllar que traspassa un consistori "sanejat" i "solvent", amb un bon nivell d'endeutament (49%, sobre un límit del 75%), i tot sota la bandera de les auditories externes que s'han fet en els últims anys. Segons les dades oficials presentades ahir, l'Ajuntament ha reduït en 10 anys el seu endeutament global, si bé el 2010 es va incrementar, i ara mateix és de 1.090 milions d'euros.

stats