Crònica 21/05/2011

Hereu crida tota l'esquerra a evitar el "monopoli" de CiU

Jordi Hereu va tancar la campanya fent una crida a tota l'esquerra, inclosos els votants d'ERC i ICV, perquè li donin suport per evitar que CiU governi totes les institucions i Catalunya sigui "d'un sol color".

Pere Martí
3 min
L'abraçada de la unitat Després de ser rivals a les primàries, Tura va donar suport ahir al seu company De partit.

BARCELONA.En un míting d'alta temperatura ambiental i política celebrat al pavelló esportiu del parc de la Ciutadella, Jordi Hereu va assegurar que pot guanyar les eleccions de diumenge si tota l'esquerra li dóna suport. "Aquí no tenim una segona volta", va recordar, com passa a França. Per tant, tots els barcelonins d'esquerres que el vulguin com a alcalde l'han de votar.

En aquesta apel·lació al vot útil no es va deixar ningú: la gent d'esquerres d'ERC, els votants d'ICV-EUiA i fins i tot els electors que a les eleccions catalanes van optar per CiU perquè volien un canvi però ara no volen el PP al govern de Barcelona. Fins i tot va reclamar el vot de tots els catalanistes que "vulguin una Catalunya forta, perquè una Catalunya forta necessita una Barcelona forta".

També va recórrer un cop més al vot de la por al PP, donat per fet un pacte entre CiU i els populars. "No permeteu que algú que va fer president Aznar per feblesa faci ara tinent d'alcalde Alberto Fernández Díaz", va advertir en referència a Xavier Trias. Però la novetat del discurs va ser quan es va referir a la possibilitat que per primera vegada CiU governi a la Generalitat i a l'Ajuntament, això portaria a una Barcelona "sotmesa" i a una Catalunya "d'un sol color", segons Hereu. Va ser la primera vegada que va usar aquest argument en campanya per instar la gent d'esquerres a evitar el "monopoli" de CiU a les institucions.

El vot dels indignats

Hereu va passar l'escombra per intentar fer "el moviment imparable" que ha de portar el PSC "a la victòria" i fins i tot va demanar el vot dels indignats, dels acampats a la plaça de Catalunya, però també el dels aturats i el de les famílies que no arriben a final de mes. En aquest punt va prometre treure Barcelona de la crisi.

El moment més vibrant de l'acte va ser l'entrada de Jordi Hereu acompanyat de l'exconsellera Montserrat Tura, la seva rival a les primàries del PSC. Amb aquest gest es visualitzava la unitat dels socialistes hores abans que s'obrin les urnes. Tura va ser la primera a intervenir i va acusar CiU de no haver tingut mai interès per Barcelona "fins que han vist que tenien possibilitats de governar". L'exconsellera va donar per feta la continuïtat d'Hereu i va apostar per evitar una victòria de CiU perquè "seria interpretada com un aval a les retallades" del govern d'Artur Mas. En clau interna, va admetre que Hereu "ha sabut canalitzar la força del partit", un reconeixement a la feina feta pel seu rival a les primàries del PSC i en campanya.

La presència de Tura va contrastar amb l'absència de José Montilla, tot i que hi havia altres dirigents del PSC com Miquel Iceta, Narcís Serra i heterodoxos com Ernest Maragall i Raimon Obiols. En el seu discurs, Hereu va dir algunes paraules que poden llegir-se en clau interna: "Tornarem a fer el partit de la unió i la llibertat". Una crida velada a la refundació del PSC que pot tenir nous capítols després de les municipals, sobretot si guanya les eleccions i torna a ser alcalde.

Entre els encarregats d'animar el míting hi va haver de tot. El conductor va ser l'humorista Carles Flavià, que va anar introduint famosos com Mònica Green, que va cantar una cançó, i Àlex Rigola, director del Teatre Lliure. La majoria de famosos van intervenir per vídeo, com els germans Sardà, Josep Maria Pou, el Mag Lari o Teresa Gimpera.

stats