Crònica 06/05/2011

Hereu lluitarà sol per frenar l'onada convergent del 28-N

Pere Martí
3 min
Els Bombers de Barcelona, que reclamaven la millora de les seves condicions de feina, van aconseguir rebentar el míting del PSC i es van enfrontar a la Guàrdia Urbana i als militants del partit.

Barcelona"N o miro les enquestes -confessa Jordi Hereu-, perquè si no ja no seria aquí". L'alcaldable del PSC té una missió gairebé impossible: capgirar les previsions demoscòpiques. Totes són negatives, però el seu entorn remarca dues coses. La primera, que en totes puja respecte a fa uns mesos. No prou per guanyar, però retalla les distàncies amb Xavier Trias, de CiU. Ha passat de la derrota sense pal·liatius a tornar a treure el cap. "Si les eleccions fossin a la tardor, guanyaríem", assegura un dels seus assessors. El dubte és si hi ha temps que aquesta tendència a l'alça es noti el 22-M. Sigui com sigui, Hereu té clara una cosa: "Qui sigui el més votat serà alcalde". No farà malabarismes per mantenir la vara d'alcalde.

Però segons el seu equip assessor, les enquestes tenen una altra virtut: dibuixen clarament un pacte CiU-PP com l'única opció per governar. Trias està lluny de la majoria absoluta, i els socialistes la descarten. El convergent no podria pactar amb la coalició que lidera el republicà Jordi Portabella perquè cap enquesta els dóna majoria absoluta sumats, i l'únic soci que queda és el PP. També el PSC, però en campanya els socialistes neguen rotundament aquesta possibilitat, perquè precisament un dels arguments per desgastar Trias serà la por a un govern amb el suport o la integració d'Alberto Fernández Díaz. De la mateixa manera que CiU farà servir la por a un hipotètic retorn del tripartit.

En tot cas l'arrencada de la campanya d'Hereu va ser molt accidentada. El míting al CCCB de Barcelona es desenvolupava en calma i tot el protagonisme havia de ser per l'alcalde. Però els Bombers de Barcelona van aconseguir just abans de la mitjanit dur les seves sorolloses protestes al míting del primer regidor. Els militants del PSC i la Guàrdia Urbana s'hi van encarar i fins i tot hi va haver llançament de gasos lacrimògens per dispersar la protesta dels funcionaris, que reclamaven millores salarials. El panorama del PSC és complicat després del 28-N i, tal i com es va constatar, l'alcalde tampoc s'escaparà de les protestes derivades de la crisi.

L'aparell del PSC s'amaga

En tot cas, i a nivell nacional i per evitar l'onada convergent, la direcció del PSC ha decidit desmuntar el vaixell, distribuir salvavides i que cada alcalde se salvi com pugui. No hi ha lema ni campanya unitària; les sigles, cadascú se les pot posar on vulgui; José Montilla no traurà el cap, i el PSOE no posarà els peus a Catalunya. Com diu José Zaragoza, hi haurà 900 campanyes diferents, perquè el PSC se sent fort en el municipalisme, l'únic terreny en què encara pot salvar els mobles després de perdre la Generalitat.

Les grans ciutats del cinturó -com l'Hospitalet, Cornellà i Sabadell- continuaran sent socialistes. A Barcelona és on hi haurà la gran batalla, perquè qui guanya les municipals a Barcelona guanya les eleccions a Catalunya, com sap molt bé CiU, que en 32 anys no ho ha aconseguit. Ara ho té bé, però només l'arribada d'Artur Mas al Govern i la polèmica de les retallades ha fet trontollar el to social de Trias.

Hereu intentarà fer de les retallades la seva principal arma electoral, amb la intenció de mobilitzar l'electorat d'esquerres, majoritari a Barcelona, però decebut i desmotivat després de 32 anys de govern. Part d'aquest electorat se'l disputa amb ICV-EUiA. Ricard Gomà farà de les retallades el seu principal cavall de batalla. Hi ha una data en què el PSC està treballant de valent perquè sigui un èxit: la manifestació contra les retallades del 14 de maig. Però el PSC té una altra data incòmoda: el dia 10 es vota al Congrés una moció que demana al govern espanyol que pagui a la Generalitat els 1.450 milions dels fons de competitivitat. Els socialistes catalans hauran d'optar un cop més per acatar la disciplina del PSOE, cosa que farà feliç CiU, o trencar-la com al Senat.

Però Hereu ja té el contraatac a punt. A la submissió del PSC, que s'ha de preparar pel seu congrés, al PSOE hi contraposarà la dependència de Trias envers Mas.

stats