EL MODEL SANITARI ENTRA EN CAMPANYA
Crònica 10/04/2011

Hereu lidera l'oposició contra la tisorada a la sanitat

Els alcaldes socialistes han fet front comú per protestar contra les retallades i ahir van acusar el Govern d'aplicar mesures "indiscriminades" mentre que CiU els va acusar d'electoralistes.

J. Ferrer / L.bonilla
2 min
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, durant l'acte d'ahir amb alcaldes socialistes.

SANT JOAN DESPÍ.Les retallades a la sanitat han entrat en campanya, i CiU i PSC van protagonitzar ahir un intercanvi de retrets acusant-se mútuament d'actuar amb irresponsabilitat. Una vintena d'alcaldes socialistes encapçalats per l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, es van reunir ahir a l'Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, per defensar l'actual model de salut català i oposar-se a qualsevol retallada que afecti l'atenció sanitària. "No volem callar. No admetrem passes enrere d'un sistema que ha costat molt construir", va dir Hereu, que va ser l'encarregat de llegir un manifest en nom de tots els alcaldes.

Per Hereu i els seus companys de partit, les retallades que proposa el govern de CiU "són indiscriminades i generen desigualtat i desànim en magnífics professionals". Els alcaldes van acusar la Generalitat de desmantellar l'estat del benestar i, concretament, el sistema públic de salut, "un dels grans motors econòmics i socials del país". A Hereu l'acompanyaven els alcaldes de Cornellà, Sant Joan Despí, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi, Viladecans, Granollers, Sabadell i Reus: municipis que tenen hospitals de referència i que han d'aplicar plans de xoc per estalviar despesa, tal com els ordena Salut.

En el manifest s'afirma que l'actual govern de la Generalitat aposta per la defensa "dels interessos particulars dels que tenen més" i alerten que la retallada provocarà la pèrdua de 18.000 llocs de treball -el sindicat UGT els va xifrar en 7.200- i "l'empitjorament de l'estat de salut de la població o l'agudització del risc d'exclusió".

Acusacions creuades

CiU va respondre a les crítiques socialistes. "Els demano menys electoralisme i més responsabilitat", va dir el secretari de coordinació i estratègia de la conselleria de Salut, Francesc Sancho.

Sancho va criticar que els interessos electorals dels alcaldes passin davant de la "visió de país". La conselleria de Salut proposa un nou model sanitari que acaba amb el model de proximitat que va potenciar el tripartit amb el desplegament de grans hospitals i ambulatoris per tot el territori. Un dels últims, precisament, és l'Hospital Moisès Broggi, inaugurat fa 14 mesos. Sancho va criticar la despesa de 120 milions d'euros que van costar les obres del Broggi, ja que considera que no s'ha traduït en una millora de la sanitat.

Manifestació a Vic

Les protestes dels últims dies dels professionals sanitaris es van traslladar ahir a la capital d'Osona, on 800 persones es van manifestar contra les retallades previstes a l'Hospital de Vic. Ciutadans, sindicats i membres de tots els partits, excepte de CiU, van donar suport als treballadors en les seves reivindicacions amb lemes com "La salut no es retalla". L'Hospital de Vic preveu fer 450 operacions menys i un miler menys d'altes hospitalàries.

Com passa a la resta d'hospitals, el pla de xoc està pendent de l'aprovació del departament de Salut, que s'ha compromès a prendre una decisió abans del 22 d'abril. Els professionals de la sanitat han convocat per dimecres i dijous manifestacions en contra de la tisorada.

stats