Crònica 25/05/2011

Hereu no plega i es refugia a Barcelona

Pere Martí
2 min
Hereu no plega i es refugia a Barcelona

Barcelona"Les decisions que prenguem els socialistes de Barcelona les prendrem els socialistes de Barcelona". Així de contundent es va mostrar Carles Martí, el hieràtic primer secretari del PSC barceloní, en advertir la direcció nacional que no tolerarà més interferències. Les ferides de les primàries encara couen, quan Nicaragua va intentar desplaçar Jordi Hereu de candidat i posar-hi Montserrat Tura. Tota la federació de Barcelona es va bolcar amb Hereu i va guanyar. Però no volen que es torni a repetir.

La direcció dels socialistes barcelonins va acordar dilluns a la nit que Hereu, tot i la derrota, continui a l'Ajuntament com a cap de l'oposició. La decisió, que va ser unànime, la van presentar conjuntament ahir l'alcalde sortint i Martí, en una roda de premsa durant la qual es van permetre el luxe de dir que a Barcelona el 22-M havia anat millor que el 28-N per al PSC. Martí va subratllar que a les eleccions catalanes CiU va doblar en vots el PSC a Barcelona i va guanyar en nou districtes, mentre que diumenge passat Trias només va guanyar en cinc districtes i per una diferència de 40.000 vots.

Bofetada estadística

Tota una bofetada estadística dirigida a la direcció nacional, destinada a marcar territori de cara a la política a seguir a l'Ajuntament i també de cara al congrés del partit de la propera tardor. Els socialistes barcelonins descarten pactes a l'Ajuntament i volen jugar un paper d'oposició responsable però nítid. Hereu va garantir un "magnífic" traspàs de poders a Trias, que van començar a abordar ahir en una trucada en què van acordar reunir-se aquesta setmana.

Però un cop fet el traspàs, Hereu passarà a l'oposició perque "Barcelona ha escollit canvi" i el seu objectiu serà construir la "futura alternativa" de govern, perquè no descarta tornar-se a presentar el 2015. L'alcaldable sortint va descartar pactes estables amb CiU, l'anomenada sociovergència, i fins i tot va dir que rebutjarà les presidències dels districtes on ha guanyat el PSC, com li ha ofert Trias, si són merament "decoratives" i no tenen poder executiu.

Els socialistes faran una oposició constructiva però també volen ser els "garants" d'un model de ciutat. Hereu està obert a "sumar esforços" per sortir de la crisi però si hi ha una reducció de les inversions als barris, un afebliment del mateix Ajuntament davant altres institucions, o Barcelona fa passes enrere en l'estat del benestar, aleshores assegura: "Ho denunciarem". Els socialistes volen pactar "tema per tema".

El seu objectiu és que Trias vagi pivotant cada cop més al voltant del PP, tot i que d'entrada pugui oferir alguna cosa a ERC, que li servirà per sumar però no per tenir majoria suficient al ple. Aquesta majoria només li pot donar el PSC i el PP, i el PSC ja ha decidit que no. Amb això consideren que Trias s'anirà desgastant al llarg de la legislatura i obrirà possibilitats al PSC per recuperar l'alcaldia les pròximes eleccions. "No veiem Trias fent vuit anys d'alcalde", comentaven ahir al PSC.

Els socialistes barcelonins consideren que el seu projecte té continuïtat, perquè la derrota a Barcelona no ha estat tan severa com la del Parlament. Tant Hereu com Martí tenen previst presentar-se al congrés de la federació per seguir al capdavant del partit a la ciutat, que serà després del congrés del PSC.

stats