FORT CORRECTIU CIUTADÀ A LA GESTIÓ DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA
Crònica 05/01/2011

Hereu no remunta a les enquestes

El baròmetre semestral de l'Ajuntament de Barcelona ha moderat, sense revertir-lo, el càstig a la gestió de Jordi Hereu, que al juny ja es va detectar per la conjunció de la crisi i la reforma de la Diagonal.

Albert Balanzà
2 min

Barcelona.El govern de Jordi Hereu a la ciutat de Barcelona no ha aconseguit desfer-se de la llosa de la reforma de la Diagonal i ha tornat a rebre un fort correctiu en la valoració de la gestió, amb un 42,5% d'enquestats que consideren que el paper del govern ha estat dolent o molt dolent en els últims mesos contra un 36,4% que el troben bo o molt bo. La tendència negativa, que es va imposar ara fa sis mesos en la realització de l'últim baròmetre, va marcar un pic negatiu (45,4% contra un 32,3%) per una concentració d'elements -segons va apuntar ahir la tercera tinent d'alcalde, Assumpta Escarp- com la clara derrota dels plantejaments municipals a la Diagonal, els efectes de la crisi i l'anunci vinculat de les mesures d'estrenyiment del cinturó per part del govern espanyol. La interpretació més consoladora, segons Escarp, és que totes les institucions han estat castigades, sobretot per la crisi.

Quan falten cinc mesos per a les eleccions municipals, l'Ajuntament de Barcelona va preferir ahir subratllar que el problema més greu de la ciutat -i és ben cert- és la situació econòmica, amb un atur i unes condicions de treball que superen amb escreix altres clàssics de denúncia com la inseguretat o els episodis problemàtics associats a la immigració. Només la situació laboral i els problemes econòmics derivats sumen un 35,3% de respostes contra el 17,4% que trien la inseguretat i el 7% que mantenen que el fenomen més greu és la immigració. "S'ha passat de la percepció que hi ha una crisi econòmica a la d'aquesta m'afecta", va dir Escarp. Des de l'any 2000, segons Màrius Boada, director d'Estudis i Avaluació, no es produïa una coincidència ciutadana tan gran sobre un aspecte: en aquella època la mala circulació als carrers era la protagonista.

Millora en la neteja

L'enquesta de serveis municipals, per la seva banda, es fa pública després de sis mesos de treballs (entre l'abril i el juliol del 2010), i aboca resultats més concrets. En l'anàlisi dels aspectes que han millorat o empitjorat a la ciutat, entra més detalladament en la recollida d'escombraries, la neteja als carrers, l'urbanisme, la xarxa de metro, la renovació dels mercats i les biblioteques públiques, que reben una aprovació majoritària. Els segments que han empitjorat, segons els sis mil enquestats, són el soroll, la circulació, l'aparcament o la seguretat ciutadana. Aquests problemes, de fet, són els que, districte a districte, es reparteixen el pastís de la queixa veïnal. Així, si a Ciutat Vella i a Sant Martí preocupa la seguretat, a Gràcia preocupa el soroll, i a Nou Barris i a Sants, la immigració.

L'última unanimitat dels barcelonins continua sent l'oposició a la reforma de la Diagonal, que triomfa com a projecte de l'Ajuntament que ha agradat menys, amb un 22,5% de respostes, només seguit de lluny amb un 11,3% pel desacord en les tendències urbanístiques.

stats