Crònica 17/05/2011

Hereu recupera el discurs metropolità de Maragall

Pere Martí
2 min
Jordi Hereu va encapçalar el manifest dels alcaldes socialistes davant de les Tres Xemeneies de Sant Adrià.

Barcelona.Jordi Hereu va recuperar ahir el discurs metropolità tradicional dels socialistes en un acte sota les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. Rodejat de vint alcaldes del cinturó de Barcelona, tots del PSC, va assegurar que el futur govern metropolità "tindrà més força si està encapçalat pels alcaldes i alcaldesses socialistes".

L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha ressuscitat gràcies a una llei aprovada pel tripartit la legislatura passada, com a torna de la llei de Vegueries que demanava ERC i que ara ha congelat el govern de CiU. El nou organisme agruparà les tres entitats metropolitanes existents: la Mancomunitat de Municipis, l'Entitat Metropolitana del Transport (EMT) i l'Entitat del Medi Ambient (EMA). A més, la nova administració tindrà competències en urbanisme. El 1987 Jordi Pujol va suprimir la Corporació Metropolitana de Barcelona, que aleshores presidia Pasqual Maragall, perquè representava un contrapès socialista al govern nacionalista de la Generalitat. La decisió va provocar un tens enfrontament entre Pujol i Maragall.

Més d'una dècada després, les coses han canviat molt. En aquest emblemàtic escenari, Hereu va afirmar que "la nostra força política creu en un govern metropolità fort al servei d'un gran projecte, partint de la idea que units tindrem més força per liderar la recuperació econòmica i enfortir la Barcelona metropolitana com a pol d'activitat econòmica". Durant la seva intervenció també va criticar el discurs del PP: "Estic segur que els barris de l'àrea metropolitana de Barcelona no permetran que aquestes tesis de la discòrdia, d'intentar separar col·lectius pel seu origen, vencin".

L'encarregada de llegir el manifest conjunt va ser l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín. El manifest conté quinze propostes per al futur govern metropolità amb l'objectiu de posar tots els instruments de planificació i gestió dels ajuntaments al servei de tres principis: "Lideratge econòmic, cohesió social i territorial i sostenibilitat".

stats