Crònica 05/05/2011

Hereu burxa amb les retallades i Trias contraataca amb la Diagonal

Avui oficialment comença la batalla de Barcelona i els dos principals protagonistes han tret els fantasmes: Hereu insisteix en les retallades i hi suma la por a la dreta i Trias recorda el fiasco de la Diagonal.

P. Martí / A. Balanzà
2 min
El candidat del PSC, Jordi Hereu, ahir al matí a l'Artèria Paral·lel, presentant el lema de campanya.

Barcelona.La distància entre Jordi Hereu i Xavier Trias s'ha escurçat les últimes setmanes. Entre enquestes internes i externes, del 19-10 anterior a les primàries es va passar a un 18-11 d'una enquesta del PSC de mitjans d'abril, i ara els últims sondejos coincideixen en una distància més estreta (16-13, 14/15-11/12...). Sempre a favor de Trias. Això ha posat una mica d'emoció a la batalla i els candidats de PSC i CiU han elevat el to dels discursos amb els missatges més feridors per al contrari, que porten camí de convertir-se en clàssics de campanya.

L'aspirant a conservar l'alcaldia, Jordi Hereu, va presentar ahir el lema "A mi m'agrada Barcelona" amb dues de tres versions dirigides a la crisi: "Que no ens la retallin" i "Ens estem preparant per sortir de la crisi". Una tercera apel·la directament a la complicitat dels electors: "I a tu?" Hereu, durant l'acte, celebrat a l'Arteria Paral·lel, va insistir en el to social de la seva campanya, criticant les retallades del govern de CiU. Amb aquest discurs, Hereu intentarà mobilitzar l'electorat d'esquerres que va donar l'esquena al PSC el 28-N. Tot i que les sigles del partit socialista en els cartells d'Hereu perden el puny i la rosa i es transformen en un PSC, un cor i Barcelona.

Abans de presentar el cartell de campanya, en una entrevista a l'agència Efe, Hereu va anar més enllà per plantejar que la disjuntiva del 22-M a Barcelona serà "entre un alcalde o un delegat del Govern". Però sobretot va insistir en el perill que si guanya Trias "tothom veurà polítiques neoliberals en ple funcionament, que aprofiten la crisi per fer treball ideològic". Així mateix, va advertir que l'única manera de frenar un govern CiU-PP és que Hereu sigui la llista més votada.

Abstencionistes i vot dual

Trias es va aplicar de la mateixa manera en els lemes i, al costat de l'amable "L'alcalde de les persones", en què el candidat es veu amb una parella en què el noi llueix una estètica okupa i la noia una estètica pija , ha distribuït unes falques de ràdio adreçades als abstencionistes i al vot dual però també als que estan farts de 32 anys de govern del PSC a Barcelona. En les dues intervencions principals del dia, però, Trias va endurir el missatge traient la paraula que més mal fa als socialistes, malgrat que Hereu hagi entonat diversos cops el mea culpa : Diagonal.

Davant d'un centenar d'empresaris reunits al Círculo Ecuestre, Trias va assegurar que Hereu "ha generat desconfiança" des que va dir que havia votat en la consulta. En terreny sensible, l'alcaldable de CiU va denunciar que l'Ajuntament "està fent la competència a l'economia privada" i va lluir el seu projecte de partenariat i més compra de serveis. I va prometre que els tràmits per constituir una empresa s'han d'escurçar a dos mesos.

stats