DONES LÍDERS
Crònica 21/08/2011

Hereves polítiques al poder

Una nova fornada de dones pren el relleu polític a pares, germans o marits. Algunes són simples instruments per perpetuar la dinastia familiar, altres construeixen la seva pròpia carrera

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Hereves polítiques al poder

Argentina

Cristina Fernández. La infatigable "senyora k"

La " Fuerza, Cristina" que va arrasar el 2007 i va catapultar-la com a presidenta de la República després de l'herència de quatre anys del seu marit es va tornar a repetir diumenge en unes insòlites primàries que la van perfilar de nou com la candidata favorita per a la reelecció. La infatigable Senyora K ha sortit victoriosa de diverses disputes amb els sectors més rurals i la mort del seu marit i principal assessor, Néstor Kirchner, no l'ha allunyat del poder.

Jurista de professió, Fernández (de 58 anys) es va convertir en la més eficaç i glamurosa de les representants del govern durant l'etapa de primera dama. A causa de l'adversió del seu marit a les qüestions internacionals, solia reunir-se amb els mandataris i líders mundials per fixar les posicions governamentals. No va ser estrany, doncs, que el 2007 es convertís en l'hereva política de Kirchner i superés els resultats del seu marit.

El miracle argentí després del corralito ha rentat la cara i ha incentivat el vot peronista. Tot i això, la victòria aclaparadora en les primàries evidencia la manca d'una oposició forta.

Perú

Keiko Fujimori. La dinastia llatinonipona

Que el seu pare estigui a la presó per crims contra la humanitat no ha estat un impediment perquè Keiko Fujimori obtingués un gran resultant en les presidencials del juny. La primogènita de l'expresident Alberto Fujimori va accedir a la vida política de ben jove, als 19 anys, quan després del divorci dels seus pares va convertir-se en primera dama. El 2005 va fer el gran salt com a congressista. Tot i l'ajustada derrota electoral, el seu partit populista, Fuerza 2011, té una àmplia representació al Congrés.

Estats Units

Hillary Clinton. L'altra cara de la demòcrata

Qui s'enrecorda del cas Lewinsky? On para Bill Clinton? L'altra cara demòcrata dels Estats Units ha superat qualsevol escull mediàtic i, després d'unes primàries aferrissades, Hillary Clinton va aconseguir el 2008 el segon càrrec més important dels EUA. La secretària d'Estat és una de les dones amb més poder del món.

Tailàndia

Yingluck Shinawatra. L'opció reconciliadora

Des del seu exili a Dubai, l'exprimer ministre populista Thakskin Shinawatra ha orquestrat el millor retorn possible. La seva germana petita, Yingluck Sinawatra (de 44 anys), va guanyar contra tot pronòstic amb contundència les legislatives del 4 de juliol. El retorn dels Shinawatra ara a Tailàndia els dóna marge per intentar resoldre la greu crisi al país i posar fi a cinc anys marcats per violentes protestes als carrers i les interferències en la vida política de la justícia i l'exèrcit. El seu primer objectiu, acabat de formar el govern, és el creixement econòmic del país.

Birmània

Aung San Suu Kyi. L'incansable nobel

Després de 15 anys de cautiveri, bé en presó o arrest domicilari, la junta militar que dirigeix el país des del 1962 va alliberar Suu Kyi al novembre. Filla de l'heroi nacional Aung San, que va firmar la independència de Birmània, es va reunir divendres amb el president Thein Sein mentre prepara, amb dificultats, la pròxima campanya electoral.

Filipines

Imelda Marcos. La papallona de ferro

Als seus 82 anys, l'ex-primera dama de Filipines durant dues dècades no es dóna per vençuda. Des del 1995 s'ha presentat com a candidata a les presidencials i aspira a tenir més poder (el 2010 va guanyar un escó com a representant de l'illa natal del seu marit). Esposa del difunt Ferdinand Marcos, que va governar les Filipines del 1965 al 1986, va ser mundialment coneguda per la seva pompositat i extravagància. "Era una estrella per il·luminar la foscor de la nit". Així resumeix la seva vida com a primera dama, quan va aconseguir apropiar-se de la meitat de la riquesa nacional.

Índia

Sonia Gandhi. Desapareguda

El lideratge a l'Índia és qüestió d'herència. L'hereva de la dinastia Nehru-Gandhi mai ha estat una apassionada de la vida pública, però el destí s'ha encarregat de portar-la a presidir la formació política més important de la democràcia amb més població del món. Després dels traumàtics assassinats de la seva sogra, Indira Gandhi (1984) i el seu marti, Rajiv Gandhi (1991), a mans d'insurgents, aquesta italiana aterrada a l'Índia no va poder obviar la responsabilitat política i es va convertir en la presidenta del Partit del Congrés.

Però una estranya malaltia l'ha fet desaparèixer de cop de l'escena política. El 4 d'agost Gandhi (que no té cap relació de parentiu amb el líder de la independència) anunciava que es retirava a un hospital dels Estats Units perquè l'operessin. Des de llavors, el país viu amb els dubtes sobre el seu estat de salut. Gandhi no és només la cara política més visible de l'excolònia britànica, sinó la cara amable d'una coalició de govern assolada per escàndols. El primer ministre, el sikh Manmohan Singh, s'enfronta a un fort moviment anticorrupció que ha aconseguit el suport de les classes mitjanes.

Guatemala

Sandra Torres. Divorci per conveniència

A diferència de l'Argentina, la carta magna de Guatemala no permet la successió a la presidència d'un familiar. Per aquest motiu, Sandra Torres s'ha divorciat per conveniència del president Álvaro Colom. Amb la voluntat de crear una dinastia al país, Torres va llançar una dura campanya per guanyar en les presidencials de l'11 de setembre. Però diferents instàncies judicials l'han exclòs com a candidata i Torres s'ha afanyat a apel·lar al vot nul. Tot i això, no es descarta que finalment es pugui presentar i és la segona en els sondejos.

stats