PRECAMPANYA ALS ESTATS UNITS
Crònica 04/12/2011

Herman Cain es retira de la cursa republicana

La retirada de l'empresari Herman Cain de les primàries republicanes per escàndols sexuals impulsarà el candidat conservador Newt Gingrich. La notícia complica les opcions del favorit, Mitt Romney.

Núria Ferragutcasas
3 min
SUPORT DAVANT LES CÀMERES
 Herman Cain en el moment d'anunciar que suspèn la seva campanya a la presidència republicana mentre la seva  dona l'aplaudeix. Cain abandona després de ser objectiu dels mitjans per múltiples escàndols sexuals.

WASHINGTONHerman Cain, un desconegut empresari afroamericà sense experiència que durant gairebé dos mesos va liderar les enquestes de les primàries republicanes, va anunciar ahir que es retira. Els escàndols sexuals han enfonsat la seva popularitat i el seu suport entre els votants conservadors. "Avui he decidit suspendre la meva campanya", va afirmar a Atlanta davant d'un centenar de seguidors i acompanyat de la seva esposa.

El mes passat quatre dones van acusar l'expresident de la cadena de pizzeries Godfather d'haver-les assetjat sexualment durant els anys 90, quan Cain presidia l'Associació Nacional de Restaurants. El precandidat va assegurar que era víctima d'una caça de bruixes i va aconseguir mantenir-se al capdavant de les enquestes. Tot i així, la revelació d'una suposada relació extramatrimonial, a principis d'aquesta setmana, va ser la gota que va fer vessar el got. Una dona d'Atlanta, Ginger White, va assegurar que havia estat l'amant de Cain durant 13 anys i que la relació es va acabar fa només vuit mesos, quan ell va decidir presentar-se a les primàries republicanes.

La sortida de Herman Cain tindrà un impacte important en les primàries, ja que pot complicar l'elecció del candidat favorit, l'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney. De fet, durant les últimes setmanes, el polític republicà Newt Gingrich ha aconseguit capitalitzar el descens de popularitat de Herman Cain i ja encapçala les enquestes amb un 26,6% (sis punts per sobre de Romney). L'expresident de la cambra de representants i impulsor de la revolució conservadora, que va desencadenar una victòria històrica el 1994 quan el partit va obtenir el control de les dues cambres legislatives, ha aconseguit aglutinar el vot més conservador que no vol que Romney aconsegueixi la nominació.

Dividits i indecisos

A un mes del caucus d'Iowa, que se celebrarà el 3 de gener, els demòcrates es freguen les mans davant de la divisió i la gran indecisió entre els republicans sobre qui hauria de ser el seu candidat presidencial. El candidat inevitable segons els analistes polítics, Mitt Romney, té moltes dificultats per unificar el partit i generar entusiasme entre les bases. Els votants més conservadors continuen buscant un candidat alternatiu a l'exgovernador de Massachusetts, ja que el consideren massa moderat i de poca confiança perquè ha canviat la seva posició en temes com l'avortament diversos cops al llarg de la seva carrera política.

Per aquest motiu, la primària republicana s'ha convertit en els últims mesos en una atracció de cavallets de fira amb trepidants pujades i baixades de diversos aspirants. La primera a pujar va ser la congressista Michele Bachmann, després el governador de Texas, Rick Perry, i finalment, l'empresari Herman Cain. I ara és el torn de Newt Gingrich.

El bagatge de Gingrich

Els partidaris de Newt Gingrich creuen que les seves actuacions en els debats electorals són, de llarg, les millors i afirmen que és l'únic capaç de plantar cara a Barack Obama per la seva gran experiència en la política. Tot i així, una controvertida vida privada (s'ha casat tres cops) i els seus lligams amb diversos lobis empresarials són un bagatge difícil de suportar en una cursa electoral tan llarga com són els comicis presidencials dels Estats Units.

"Alguns creuen que qualsevol republicà derrotarà Obama, però no poden estar més equivocats", assegura Larry Sabato, el professor de la Universitat de Virgínia. Segons Sabato, Gingrich és un candidat que no atreu els votants independents, que són claus per guanyar la presidència.

Tot i les dificultats d'Obama per recuperar l'economia del país, els republicans corren el risc de perdre una gran oportunitat per tornar a la Casa Blanca.

stats