Crònica 21/12/2010

Herrera burxa Mas amb l'impost de successions

El dirigent ecosocialista va fer esforços per construir ponts amb el futur Govern, però Artur Mas el va reconèixer com l'autèntica oposició ideològica i li va retreure el vot contrari a la investidura.

Sara González
2 min
Joan Herrera durant la seva intervenció al ple.

Barcelona"D'on no n'hi ha, no en raja", va afirmar Artur Mas durant el seu discurs per justificar que no es podrà invertir més en camps com les polítiques socials o l'educació. I el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, es va aferrar a la frase feta per reivindicar davant el futur president que "no en ragi només per a alguns", i que ajorni la supressió de l'impost de successions almenys fins que el país surti de la crisi. L'ecosocialista va pujar al faristol amb un reguitzell de propostes sota el braç i amb la mà estesa per afrontar la sentència del Tribunal Constitucional i plantejar el pacte fiscal a Madrid, però va topar amb un Mas hostil que el reconeix com l'autèntica oposició ideològica i li va retreure que el seu grup hagi anunciat el seu vot contrari a la investidura en les dues voltes sense ni tan sols escoltar el discurs.

"Si em diu que no a ajornar l'eliminació de l'impost, aquest serà un govern que, amb els vots de molts, farà una política per a molts pocs", va alertar Herrera , que va demanar que mentrestant es dediquin els recursos de la recaptació de successions a les persones que deixaran de rebre els 426 euros en cas d'acabar-se la prestació d'atur. "I vostès han governat per a molts?", li va retreure Mas recordant la situació de crisi i el 17% d'atur a Catalunya.

Herrera va insistir a construir ponts, per molt estrets que siguin, i va proposar la creació d'una comissió parlamentària per estudiar tant el pacte fiscal que defensa CiU, com la resta d'opcions que plantegen la resta de partits, entre les quals la reforma de la Constitució. "No ho fiï tot al pacte fiscal. Si la proposta tirés endavant, segur que el Constitucional la tiraria enrere", va advertir Herrera després d'insistir en la necessitat de crear un front comú a Madrid. El cap de llista ecosocialista també va exigir a Mas que "aparqui els seus silencis" sobre el cas Palau i es comprometi a lluitar contra la corrupció.

L'abisme entre dues forces

El líder ecosocialista, que es va presentar també com "l'oposició bel·ligerant" davant "qualsevol retallada" social que vulgui aplicar CiU, va plasmar les abismals diferències entre els dos partits en parlar de sostenibilitat i ecologisme. Va lamentar que per a Mas aquesta qüestió sigui un "llast per a l'economia" i una simple "anècdota" que pot quedar supeditada a la política territorial i a les infraestructures. Va titllar "d'antiga" la seva visió en aquest àmbit. "La societat catalana no ens deu veure tan antics quan ens ha votat majoritàriament", li va etzibar el futur president.

stats