Crònica 01/10/2011

Amin Tarzi "Hi haurà Primavera Iraniana si els militars fan la revolta"

A.m.
1 min
"Hi haurà Primavera Iraniana si els militars fan la revolta"

L'iranià Amin Tarzi és un expert en l'Orient Mitjà i el Sud-est Asiàtic que assessora programes professionals de formació militar. Actualment dirigeix els Estudis d'Orient Mitjà de la Universitat Marine Corps, del govern dels Estats Units.

Hi haurà un canvi a l'Iran?

La gent a l'Iran està descontenta, però la violència que va exercir el règim el 2009 contra l'opositor moviment verd va espantar molta gent. Només dues coses poden fer canviar el país: que el govern aconsegueixi armes nuclears o un cop militar.

Hi ha oposició?

Sí, però està adormida. El problema és que no hi ha un lideratge clar. Mussaví no és l'alternativa perquè és part del mateix règim. Els joves estan esperant una oportunitat. La nova onada de la Primavera Àrab serà molt interessant, però malauradament no serà pacífica com a Egipte o Tunísia, sinó que serà molt sagnant. Almenys si els militars no canvien de bàndol.

Quina finalitat té el programa nuclear iranià?

És clar que no és per a recerca mèdica. La cursa per aconseguir la bomba és, desafortunadament, un fracàs del sistema internacional de no-proliferació, que fa les armes nuclears sexis. Tothom vol la bomba perquè canvia les polítiques dels grans poders i l'Iran ja està content només si creiem que la té.

Qui dóna suport a tenir armes nuclears dins de l'Iran?

Tothom. Als iranians els encanta la idea perquè creuen que farà que el país sigui un líder mundial, i això és un problema.

stats