Crònica 20/01/2012

"Hi ha una alternativa: aplicar impostos al consum progressius"

1 min

Esclar que es pot produir deslocalització de capitals. Les rendes altes són molt movibles. Per pocs punts la quantitat afectada és molt important i per una diferència de 20.000 € es poden moure d'un lloc a un altre. El nivell dels trams alts de l'IRPF no produeix cap efecte positiu, els impostos alts desincentiven el treball a les rendes altes. Estem arribant al punt en què el tram alt està al límit.

A més, sospito que apujaran igualment l'IVA, segurament després de les eleccions andaluses. Dependrà de l'estat de les finances, és un secret de domini públic. El problema d'aquest impost és que és menys progressiu. Entre l'IVA i l'IRPF hi ha el típic dilema entre equitat i eficiència. L'IVA és més eficient, ja que distorsiona menys les decisions dels usuaris.

Tanmateix, és factible com a alternativa aplicar impostos al consum progressius. És una via per explorar. Suposaria fixar més trams i gravar més els béns més consumits per rendes altes. Seria, per tant, un impost al producte i no al consumidor que podria crear un mercat negre de revenda de productes.

stats