Crònica 24/04/2011

"Hi ha companys que treballen amb por"

Maquinista José Ángel Ciércoles és secretari d'acció sindical de la CGT i treballa al metro des de fa més de 15 anys, els últims deu com a conductor a la línia 4

M.o.
2 min
"Hi ha companys que treballen amb por"

Heu notat un increment del nombre de carteristes?

Els carteristes al metro són un problema històric. Als anys 80 eren persones d'aquí, a principis dels 90 van ser desplaçades pels grups algerians, i ara les màfies de l'Est han arraconat la resta. Des de fa uns anys, a més, amb la crisi sí que hi ha hagut un augment del nombre de persones que roben al metro. Funcionen per clans i es reparteixen les zones, i això un dia acabarà malament, perquè són màfies i una espurna pot fer encendre el conflicte entre elles.

En sou conscients, quan porteu lladres al metro?

Saps que hi són perquè, tot i que no tens temps de mirar gaire les cares de la gent de l'andana, notes que aguanten les portes per poder sortir tots junts amb el que han agafat. El que faig és avisar d'això a seguretat, però cada cop n'estic més fart perquè, per molt que avisis el dispositiu, serveix de poc. I si els agafen, què? Tornen a ser-hi al cap d'una estona. És una mica el joc del gat i el ratolí, però aquí el ratolí no perd mai.

Què s'hi pot fer?

El que cal és endurir les lleis. Jo abans avisava per megafonia si veia carteristes a les andanes, però ja no ho faig. Des del control de seguretat tenen càmeres, no? Quan jo aviso, me la jugo. Jo sempre aconsello a la gent que no intervingui quan veu robatoris, encara que els bulli la sang, perquè aquesta gent és perillosa i és cert que potser no t'agredeixen perquè no els acusin de furt amb violència i la cosa se'ls compliqui, però potser t'esperen a la parada següent per desvincular la violència del furt.

S'encaren amb vosaltres?

Sí, ens amenacen. Ja ens coneixen i més ara que fem els canvis de maquinista a passeig de Gràcia, un dels punts on n'hi ha més. Abans fèiem els canvis a finals de línia i era més segur. Hi ha companys que treballen amb por.

stats