Crònica 17/06/2011

"Hi haurà lluites internes per guanyar poder a l'organització"

Política "Ossama bin Laden era un líder polític, no religiós. Parlava de política i d'economia en els seus discursos. Hi ha molt debat sobre el terrorisme religiós, però jo crec que, en el fons, l'arrel és política. No és l'islam per se "

Astrid Aran
2 min
Crenshaw va ser a Barcelona convidada per l'IBEI a un seminari sobre terrorisme.

BarcelonaMartha Crenshaw és la investigadora principal del Centre per a la Seguretat Internacional i la Cooperació de la Universitat de Stanford, als Estats Units, i la seva obra es considera cabdal per entendre el fenomen del terrorisme arreu del món. La incertesa després de la mort de Bin Laden la compensa amb la certesa que la seguretat mundial cada cop està més ben preparada.

Quin escenari dibuixa la mort de Bin Laden?

Hi haurà venjança. Al Pakistan ja hi ha hagut uns quants atemptats, el que no en sabem és l'origen. També es pot preveure que si volen perpetrar un atac a gran escala, com el de Madrid o Londres, els serà molt difícil, perquè les agències de seguretat internacionals estan en alerta màxima, i algunes han aconseguit infiltrar-se en grups i desmuntar trames terroristes de forma molt efectiva.

Canviaran els equilibris de poder a l'interior d'Al-Qaida?

És una altra de les sospites que tenim: hi haurà lluites internes al si d'Al-Qaida. Les seves filials al nord de l'Àfrica i a la península Aràbiga podrien intentar guanyar ascendència a dins de l'organització, com ha passat en altres casos.

Quins riscos planteja actualment l'organització al Pròxim Orient?

La retirada de les tropes nord-americanes és l'objectiu d'Al-Qaida, però això seria només un primer pas. El problema és que pot donar marge perquè aquests grups obtinguin el poder per acabar imposant el tipus de règim que volen. Són moviments revolucionaris, en el sentit que volen canviar el règim, però no volen que les masses hi participin. La jihad no és un moviment democràtic. Per als jihadistes fins i tot un hipotètic règim islamista moderat a Egipte no seria suficient.

Quin vincle hi ha entre l'islam i el terrorisme?

No és l'islam per se . Volen fundar un estat islàmic i això també és política, no només religió. Bin Laden parlava d'economia i política en els seus discursos. A més, ni tan sols era un líder religiós, sinó polític.

Què motiva una persona a fer-se terrorista?

No hi ha una única motivació, ja que depèn del càrrec que aquesta persona passi a ocupar en el grup terrorista. És a dir, no és el mateix ser el líder que el que porta les finances, el que fa un atemptat o el que capta la gent. Per tant, les motivacions són diferents. Per a alguns té una arrel ideològica, política o religiosa. Però també pot pesar el factor individual, la necessitat de pertànyer a un grup o que amics o familiars en formin part. És la solidaritat grupal.

Com evitar el camí violent?

Fent que la via del terrorisme sigui irrellevant. Els règims on es desenvolupen els moviments terroristes són altament autoritaris i no hi ha opcions de canvi real. Per tant, simplement consideren que la violència és l'única via i que és la correcta.

Quines són les noves armes dels terroristes?

Hi ha dues grans innovacions. Primer, la tàctica del terrorisme suïcida, un mètode que no s'havia emprat mai fins a principis dels 80. Segon, que alguns grups terroristes puguin aconseguir armes de destrucció massiva. Creiem que Al-Qaida ha intentat adquirir material nuclear.

stats