Crònica 08/05/2011

"Hi ha alguna cosa fosca en l'operació per matar Bin Laden"

Sinergia "Si la CIA sabia on era Ossama bin Laden, no entenc per què no van compartir aquesta informació amb l'ISI" Dubtes "El Pakistan no té res a amagar"

E.b.
3 min
L'excap dels serveis secrets pakistanesos, Hamid Gul, defensa el paper dels ISI i retreu a la CIA que no compartís el que sabia.

Hamid Gul és l'home que sabia massa, tant que el govern de George W. Bush el va acusar de ser còmplice d'Al-Qaida. Aquest general retirat va ocupar el càrrec de director general dels totpoderosos serveis d'intel·ligència pakistanesos, l'ISI, durant el primer govern de l'exprimera ministra assassinada, Benazir Bhutto, entre el 1987 i el 1989.

L'excap de l'ISI s'ha guanyat molts enemics dins i fora del país. Dies després de l'atemptat fallit perpetrat contra Bhutto el 2007, l'exprimera ministra va enviar una carta a l'expresident Pervez Musharraf en què acusava Gul d'intent d'assassinat. Gul va estar sota arrest domiciliari en el període en què Musharraf va declarar l'estat d'excepció per participar en manifestacions a favor de la restitució del cap del Tribunal Suprem Iftikhar Chaudhry. Diuen les males llengües que Gul va ser activista del moviment Ummah Tameer-i-Nau, inclòs a la llista d'organitzacions terroristes dels EUA, sota sospita de passar informació científica a Ossama bin Laden per fabricar armes nuclears.

El fet de no haver localitzat Bin Laden és un fracàs dels serveis d'intel·ligència del seu país?

Reconec que ha estat un gran error per part de les nostres agències. Nosaltres li vam seguir la pista fins a l'any 2003, però després la vam perdre i el nostre radi de recerca mai va arribar al barri Bilal Town, a Abbottabad. Si realment la CIA coneixia des de feia temps el parador de Bin Laden, com afirmen les seves investigacions, no entenc per què no van compartir aquestes informacions tan rellevants amb les nostres agències. Bin Laden no solament és l'enemic d'Estats Units, és l'enemic de tots els que rebutgen el terrorisme. No haver volgut compartir que el líder d'Al-Qaida era tan a prop d'Islamabad és una negligència de la intel·ligència nord-americana que podria haver posat en perill la seguretat nacional.

Washington acusa l'ISI d'haver protegit Bin Laden.

És una acusació falsa. No n'hi ha proves de cap tipus. No són més que hipòtesis infundades contra els pakistanesos per danyar els èxits aconseguits pels serveis d'intel·ligència. El meu país, especialment l'exèrcit i els serveis secrets, està compromès amb la guerra contra el terrorisme. L'administració Obama només parla del nostre fracàs amb Bin Laden, però s'ha oblidat de tot el que hem aconseguit contra els talibans i Al-Qaida. El numero dos dels talibans afganesos, el mul·là Baradar, està sota custòdia del Pakistan gràcies a una operació conjunta de les agències d'intel·ligència de tots dos països.

No obstant això, l'exèrcit pakistanès ha obert una investigació. Creu que l'ISI ocultava informació sobre el parador de Bin Laden?

Al nostre país és comú que ningú prengui responsabilitats i s'acusi els altres dels propis fracassos. Sempre hi ha hagut rivalitat pel lideratge. Però en matèria de cooperació terrorista, les forces de seguretat i d'intel·ligència treballem units. Si el general Pervez Kiyani ha obert una investigació és per esclarir els fets, resoldre els dubtes i demostrar que el Pakistan no té res a amagar. Potser és l'administració Obama qui està ocultant evidències i, per distreure l'atenció de l'opinió pública, responsabilitza el Pakistan dels errors d'intel·ligència. ¿Per què el govern nord-americà es nega a mostrar les imatges d'Ossama mort? Aquest rebuig a ensenyar l'evidència demostra que hi ha alguna cosa fosca en tota l'operació secreta. A més, com és possible que en menys d'una hora es desfessin del cos llançant-lo al mar i al mateix temps tinguessin les proves d'ADN?

Al-Qaida és ara més feble?

Al contrari: existeix la possibilitat d'una reacció violenta per part de les faccions d'Al-Qaida a Europa, l'Àfrica i el Pròxim Orient. Durant molts anys, Bin Laden va estar inactiu, només era un símbol. Durant aquest període, moltes faccions d'Al-Qaida s'han fet fortes, particularment al Iemen, Tunísia i Líbia. Segurament el successor de Bin Laden serà el seu lloctinent Aiman al-Zauahiri. Aquests moments sónmolt difícils per al Pakistan. Ara més que mai l'exèrcit i l'ISI han de mantenir-se units per afrontar les amenaces: els grups talibans afins a Al-Qaida que clamen venjança al Pakistan, la propaganda negativa dels EUA per desestabilitzar el país i quedar-se amb el seu arsenal nuclear i l'Índia.

stats