LA CITA AMB EL FISC
Crònica 05/05/2011

Hisenda recaptarà enguany un 3,65% més pel final del 400 euros

La supressió de la deducció dels 400 euros i la pujada impositiva a l'estalvi faran que els ingressos de l'Agència Tributària, que retornarà menys diners i en recaptarà més, s'elevin aquesta campanya.

Ariadna Carbonell
2 min
Els contribuents catalans, a més d'internet i el telèfon, poden acudir a les 57 oficines d'atenció de l'Agència Tributària.

Barcelona.Aquesta setmana ha començat oficialment la campanya de la renda, però tot i que només han passat un parell de dies des de l'inici de la cita anual amb el fisc, l'Agència Tributària ja ha fet números. Enguany preveu ingressar 1.325 milions d'euros dels ciutadans catalans que veuran com la seva declaració els surt a pagar. Aquesta xifra és un 3,65% superior al calaix fet un any abans. L'increment és similar al que Hisenda preveu per a la resta de l'Estat, un 3,46%. Les bones notícies per a l'Agència Tributària també s'amplien a l'apartat de devolucions. Les declaracions negatives situaran l'import a retornar pel fisc als catalans en 2.145 milions, un 7,2% menys que l'exercici anterior. Al conjunt d'Espanya, la reducció en les devolucions està previst que sigui del 7,33%.

Tres són les causes de les variacions d'ingressos estimades pel fisc, segons que va explicar ahir el director de l'Agència Tributària a Catalunya, Lluís Franco: la causa principal és que el 2010 va desaparèixer la deducció dels 400 euros de l'IRPF -la que es va denominar "paga extra" i que buscava elevar el poder adquisitiu dels ciutadans per reactivar l'economia- de la qual es van beneficiar un any abans tots els contribuents espanyols. L'altra és la pujada en dos punts del gravamen a l'estalvi, que ha passat del 18% al 20%. En aquest apartat van quedar afectats els rendiments del capital -com per exemple els dividends obtinguts per les inversions a borsa- i els guanys patrimonials.

Suport a l'emprenedoria

Això pel que fa a l'elevació d'impostos -el final de la deducció de 400 euros com a tal no ho és, tot i que a la pràctica podria considerar-se que sí-. Però en la declaració del 2010, com a mínim per als contribuents catalans, hi ha novetats en l'apartat de deduccions. Les dificultats d'accés al crèdit bancari han fet que el Govern optés per incentivar la inversió en les empreses catalanes. S'hi poden acollir aquells ciutadans que hagin adquirit accions de les fins ara tres societats catalanes que cotitzen al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) -Medcomtech, AB Biotics i Eurona-, si mantenen la participació un mínim de dos anys. També es podran beneficiar de deduccions els ciutadans que hagin invertit directament en la constitució o ampliació de capital de noves companyies. En aquest cas, el període mínim per poder deduir-se un 20% de l'aportació és de tres anys.

La principal novetat de la campanya de la renda 2010 és la possibilitat que tenen els contribuents d'obtenir les seves dades fiscals o l'esborrany de manera immediata a través d'internet o del telèfon. La data límit per demanar aquesta documentació és el 30 de juny, data límit també per a la presentació de les declaracions.

stats