INICIATIVA POLÈMICA
Crònica 02/03/2012

La marihuana de Rasquera creixerà en hivernacles vigilats

La polèmica plantació de marihuana que ha aprovat Rasquera estarà tancada en hivernacles i vigilada per càmeres i treballadors de seguretat. El projecte ha presentat l'aval d'un informe jurídic.

Maria Ortega
2 min

BARCELONA.Màxima seguretat per evitar robatoris. Aquesta és la idea amb què s'aixecaran els hivernacles que han de protegir la gran plantació de marihuana que el ple de l'Ajuntament de Rasquera (Ribera d'Ebre) va aprovar dimecres. Aquesta iniciativa privada, amb el segell de l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA), invertirà 1,3 milions d'euros en dos anys -dividits en quotes entre els seus 4.500 socis- per al lloguer del terreny i es compromet a generar una quarantena de llocs de treball. Una línia que podrien seguir una desena d'entitats similars i instituts d'investigació. De fet, l'Ajuntament (ERC) assegura que la setmana vinent podria signar ja l'acord amb l'associació AIRAM.

En una primera fase, la plantació de l'ABCDA ocuparà 500 metres quadrats en un hivernacle amb llum natural, però tancat i controlat les 24 hores del dia amb videovigilància i seguretat privada. A curt termini, està previst afegir-hi un segon espai -amb idèntiques condicions de vigilància-, també de 500 metres quadrats. La ubicació exacta d'aquesta plantació, però, es manté en secret per prevenció i ja està en marxa la creació de la taula de seguretat que en farà el seguiment. La iniciativa, però, ha tornat a encendre el debat sobre el model econòmic i les mesures anticrisi que els ajuntaments tiren endavant. En aquest cas, el consistori defensa, també, la creació d'una empresa pública centrada en la recerca i la interpretació del cànnabis.

El projecte es va presentar avalat per un informe que n'acredita la viabilitat jurídica, tècnica i econòmica i que compta amb firmes com la del doctor de l'Escola Andalusa de Salut Pública Joan Carles March, que és el responsable de l'apartat cientificotècnic del document. La plantació és "perfectament viable", segons el coordinador jurídic de la iniciativa, Martí Cànaves, del despatx DMT, que explica que se sustenta en la jurisprudència que permet el cultiu de marihuana per a l'autoconsum, que es planteja en aquest cas com a suma de consums individuals.

Conrear des de la previsió

De fet, des de l'ABCDA concreten que el funcionament de la seva entitat, com el de la resta d'associacions d'aquest tipus que hi ha a Catalunya, els obliga a demanar a cada soci, en el moment de registrar-se, la firma d'un document que garanteix que el cànnabis que adquireix és només per al seu propi consum, així com una previsió de la quantitat que en demanarà. És a partir d'aquesta estimació que es conrea perquè no hi hagi excedents que puguin generar dubtes legals sobre la finalitat de la plantació.

El professor titular de dret penal de la UB Víctor Gómez explica, en aquest sentit, que la plantació evita el delicte pel fet de ser una suma d'autoconsums, però "el més delicat és controlar-ho". Que no hi hagi escletxes i ningú no en distribueixi, ni en consumeixi en espais públics, per exemple. Per a Josep Ramon Germà, cap d'oncologia mèdica de l'Institut Oncològic de Catalunya, és bo que es millori "la transparència" en relació al cànnabis, perquè el consum controlat permet a persones en tractament de quimioteràpia reduir les nàusees i els vòmits. Remarca que molt sovint els pacients no saben com accedir-hi.

stats