GUERRES BALCÀNIQUES
Crònica 06/07/2011

Holanda, condemnada per la mort de tres musulmans a Srebrenica

Un tribunal d'apel·lacions de l'Haia va considerar ahir l'estat holandès responsable de la mort de tres civils bosnians musulmans durant la invasió sèrbia a Srebrenica, el 1995, que va causar 8.000 morts.

Ariadna Matamoros
2 min
Un general i un comandant dels Cascos Blaus holandesos es donen la mà a la seu de l'ONU a Srebrenica el 30 de juliol del 1995.

Barcelona.Un pas més en la justícia universal i un cas que obre la porta a la indemnització de les famílies de les víctimes de la matança de Srebrenica. Un tribunal d'apel·lacions de l'Haia va considerar ahir l'estat holandès responsable de la mort de tres civils bosnians musulmans durant l'ocupació sèrbia de la ciutat bosniana de Srebrenica l'any 1995. Aquesta sentència, que pot ser recorreguda per l'estat holandès, crea precedent i deroga la decisió d'un tribunal de l'Haia que eximia Holanda de tota responsabilitat en la mort de civils a Srebrenica.

"Els cascos blaus holandesos havien estat testimonis de múltiples incidents en què els serbis havien maltractat i matat homes refugiats fora del recinte. Els holandesos, per tant, sabien que... els homes estaven en un gran perill si abandonaven el recinte", diu la sentència. El juliol del 1995, les tropes de Slobodan Milosevic van assassinar 8.000 civils a Srebrenica, una localitat musulmana declarada "àrea segura" per part de les Nacions Unides i que estava sota la protecció d'un batalló de cascos blaus de l'exèrcit holandès.

Malgrat que els civils van ser assassinats per soldats serbis, el tribunal ha responsabilitzat els Països Baixos d'aquestes morts per permetre l'entrada de les tropes de Milosevic sense oferir resistència. Els successius governs holandesos han justificat repetidament que els seus cascos blaus van ser abandonats per l'ONU i no van rebre suport aeri per resistir de manera eficaç.

Satisfacció de les mares

"Holanda no ha pogut evitar la justícia", va declarar ahir una mare que va perdre un fill i el marit durant la matança. Les mares de Srebrenica van celebrar la sentència i creuen que crearà un precedent per a una altra demanada conjunta de 7.600 persones interposada a un tribunal de l'Haia contra els Països Baixos. "El veredicte obre la porta a fer que l'estat holandès sigui igualment reconegut responsable de la mort d'altres víctimes!", exclamava contenta Sabaheta Fejzic, responsable d'una associació de mares de Srebrenica.

Fa dos anys, les mares de Srebrenica van demandar l'ONU davant la justícia holandesa, però el tribunal va dir que l'Organització de les Nacions Unides tenia impunitat i no podia ser condemnada per no protegir les víctimes del genocidi.

La sentència d'ahir, conseqüència de la denúncia interposada per familiars dels tres civils assassinats, que treballaven dins les instal·lacions de l'ONU a Srebrenica, coincideix amb el judici a l'Haia de l'exlíder militar serbobosnià Ratko Mladic, que va comandar les tropes sèrbies durant el genocidi . El jutge va fer fora dilluns Mladic perquè no callava, es negava a escoltar els càrrecs i va dedicar gestos burletes als familiars de les víctimes.

stats